500 λέξεις με τoν Ευάγγελο Αρεταίο

500 λέξεις με τoν Ευάγγελο Αρεταίο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευάγγελος Αρεταίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Είναι δημοσιογράφος στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» και στον ελληνικό ιστότοπο «Inside Story». Από το 1996 μέχρι σήμερα επισκέπτεται συστηματικά την Τουρκία και ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ευρώπη. Εχει δημοσιεύσει δύο μυθιστορήματα και ένα δημοσιογραφικό οδοιπορικό για την πολιτική και την κοινωνία στην Τουρκία. Το τελευταίο του βιβλίο είναι μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Σαν άμμος που χάνεται. Στιγμές στη ζωή δεκαπέντε γυναικών», εκδόσεις Εστίας.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τη «Σκοτεινή νύχτα της Ψυχής» του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού και το «Eureka street» του Ρόμπερτ Μακλίαμ Γουίλσον.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

O Ισμαήλ του «Μόμπι Ντικ». Βιώνει αλλά και καταγράφει το δράμα που εκτυλίσσεται γύρω του και του οποίου είναι αναπόσπαστο μέρος.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Νίκο Καββαδία, τον Λάνγκστον Χιουζ, τον Ναζίμ Χικμέτ και την Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Το πόσο απαραίτητη είναι η καθημερινή πάλη με το «Εγώ» μας, όπως αναδεικνύεται τόσο δυνατά από τη «Σκοτεινή νύχτα της Ψυχής».

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τον «Φαίδωνα» του Πλάτωνα.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Το «Roi des aulnes» του Mισέλ Τουρνιέ. Η δυνατότητα της μετάνοιας και της ελπίδας ακόμα και μέσα από τον εφιάλτη του Ολοκαυτώματος με κάνει να επιστρέφω στο βιβλίο αυτό.

Ποιες είναι οι δεκαπέντε γυναίκες του νέου σας βιβλίου;

Είναι δεκαπέντε γυναίκες που ζουν σε διαφορετικές χώρες, από την Ιρλανδία και την Ουκρανία μέχρι την Ελλάδα και τη Συρία. Είναι γυναίκες που έχω γνωρίσει στα ταξίδια μου, που υπάρχουν. Ολες τους βρέθηκαν μπροστά σε κάποιες καθημερινές στιγμές του πεπρωμένου τους που έπρεπε να αποφασίσουν τι γυναίκες, τι άνθρωποι θα ήταν. Εχω αφήσει τη φαντασία μου να περιπλανηθεί στην ψυχή και στη ζωή τους, είναι διηγήματα όχι ρεπορτάζ, αλλά όλα είναι εμπνευσμένα από την πραγματικότητα.

Γιατί μόνον γυναίκες οι πρωταγωνίστριες στο νέο σας βιβλίο; Πού πήγαν οι άνδρες, όπως λένε;

Γιατί έχω δει και πιστεύω ότι οι γυναίκες έχουν μια άλλη ικανότητα να καταλαβαίνουν τον κόσμο γύρω τους, να παλεύουν με μεγαλύτερη γενναιότητα και μεγαλύτερο βάθος ψυχής από ό,τι οι άνδρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή