Τέταρτη κατά σειράν εβδομάδα πτώσης στο Χ.Α.

Τέταρτη κατά σειράν εβδομάδα πτώσης στο Χ.Α.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγκλωβισμένο» στη συναλλακτική απαξίωση, τη νέα εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα, τους κλυδωνισμούς που συνεχίζει να προκαλεί η Ιταλία και στις ισχυρές πιέσεις των πωλητών προς τις τραπεζικές μετοχές, το ελληνικό Χρηματιστήριο «υποχρεώθηκε» στην τρίτη ημέρα πτώσης, σε μια συνεδρίαση που σύμφωνα με τους εγχώριους χρηματιστηριακούς αναλυτές ήταν από τις χειρότερες από άποψη κλίματος που έχουν βιώσει το τελευταίο διάστημα. Οι εξελίξεις γύρω από την Τιτάν, η οποία έπειτα από 116 χρόνια αποφάσισε να αλλάξει έδρα και να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες με την παράλληλη εισαγωγή της στο βελγικό χρηματιστήριο Euronext, αν και δεν αιφνιδίασε την αγορά, καθώς υπήρχαν από καιρό δημοσιεύματα που το ανέφεραν ως ενδεχόμενο, προκάλεσε ωστόσο κατήφεια και έντονο προβληματισμό, με τα τηλέφωνα των ΑΧΕ κυριολεκτικά να «σπάνε» και τους πελάτες να ρωτούν ποια μπορεί να είναι η επόμενη εταιρεία που θα φύγει.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 624,81 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,89% στις 1.650,85 μονάδες και απέφυγε τα χειροτέρα χάρη στην άνοδο κατά 2,68% της Τιτάν, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,10% στις 467,57 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,43 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,56% σημειώνοντας την τέταρτη πτωτική του εβδομάδα με σωρευτικές απώλειες 11% και ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε 3,88%.

Η κυβερνητική κρίση λειτούργησε ως καταλύτης για τη διακοπή της μικρής ανοδικής ανάσας που σημειώθηκε από τα χαμηλά της αγοράς πριν από μερικές ημέρες, ενώ το κλίμα φορτίστηκε από την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να μην προχωρήσει με τη συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και από την απόφαση της Τιτάν να μεταφέρει έδρα και πρωτογενή διαπραγμάτευση εκτός Ελλάδας, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Την ίδια στιγμή, στον προθάλαμο της εξόδου από το Χ.Α. βρίσκονται άλλες 6 εταιρείες για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία (Σελόντα, Νηρέας, Περσέας, Nexans, Μινωικές Γραμμές και Υγεία), γεγονός κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό για το περιεχόμενο της ελληνικής αγοράς. Πέρα από τις εταιρείες που αντιμετώπισαν προβλήματα βιωσιμότητας την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των κερδοφόρων και ποιοτικών εταιρειών που αποχώρησαν από την ελληνική αγορά έχει περιορίσει το βάθος των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει το Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή