Τετραμερής σύνοδος για λύση στη Συρία

Τετραμερής σύνοδος για λύση στη Συρία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ/ΠΑΡΙΣΙ. Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας, Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θα επισκεφθούν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη για μία τετραμερή σύνοδο με αντικείμενο την πολιτική λύση της συριακής σύγκρουσης. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται πρόοδος στο συριακό από αυτόν τον συνδυασμό δυνάμεων.

Στις 15 Οκτωβρίου εξέπνευσε η προθεσμία για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στους αντάρτες και τη συριακή κυβέρνηση στην επαρχία Ιντλίμπ, που είναι το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών. Η ζώνη που προέκυψε από ρωσοτουρκική συμφωνία στην πόλη Σότσι, είναι το «σωσίβιο» που έχει αποτρέψει, μέχρι στιγμής, μεγάλης κλίμακας επέμβαση του συριακού καθεστώτος για την ανακατάληψη του Ιντλίμπ. Το ζήτημα έχει σοβαρότατες ανθρωπιστικές προεκτάσεις αλλά και βαριές δυνητικές πολιτικές επιπτώσεις, σε περίπτωση που η αναζωπύρωση των συγκρούσεων οδηγήσει σε έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Ιντλίμπ.

Ούτε η Τουρκία αλλά ούτε και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιθυμούν να δεχθούν άλλους πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά σε περίπτωση αναζωπύρωσης των συγκρούσεων δεν θα μπορέσουν να το αποφύγουν. «Θέλουμε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και, με βάση τη συμφωνία του Σότσι, να περάσουμε σε μία νέα πολιτική φάση», είπε ανώτερη γαλλική διπλωματική πηγή. «Ελπίζουμε να συσταθεί το ταχύτερο η επιτροπή επεξεργασίας νέου συντάγματος, για την οποία εργάζεται ο ΟΗΕ», προσέθεσε η πηγή.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα, πάντως, έχει χάσει την υπομονή του με τη διαδικασία αυτή. Την Πέμπτη, ο Ντε Μιστούρα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το αξίωμά του για προσωπικούς λόγους. Η πολιτική διαδικασία του ΟΗΕ στη Γενεύη έχει μείνει στάσιμη, ενώ τη σκυτάλη έλαβε η τριμερής ρωσο-τουρκο-ιρανική διαδικασία της Αστάνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή