Βρετανία: Η πιο δύσκολη εβδομάδα για τη Μέι

Βρετανία: Η πιο δύσκολη εβδομάδα για τη Μέι

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα δυσαρέσκειας σε όλες τις πτέρυγες των Συντηρητικών κατάφερε να προκαλέσει η αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για το Brexit από την Τερέζα Μέι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας εμφανίστηκε ανοιχτή στην πρόταση να παραταθεί και πέραν του Δεκεμβρίου του 2020 η μεταβατική περίοδος κατά την οποία η χώρα της θα παραμείνει στην ενιαία αγορά, παρά την αποχώρησή της από την Ε.Ε., στις 29 Μαρτίου του 2019. Η Τερέζα Μέι φαίνεται να οδηγείται σε αυτή την υποχώρηση για να αποφύγει την επαναφορά «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στη Βόρεια και στην ανεξάρτητη Ιρλανδία μετά το Brexit, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία και να επαναφέρει τις εθνικιστικές εντάσεις.

Ωστόσο, οι ευρωσκεπτικιστές οπαδοί του καθαρού Brexit θεωρούν αυτή την υποχώρηση όχι τακτικό ελιγμό, αλλά συνθηκολόγηση, που θα οδηγήσει στην προδοσία του δημοψηφίσματος του 2016. Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, εκ των πλέον προβεβλημένων βουλευτών αυτής της πτέρυγας των Τόρις, δήλωσε σκωπτικά ότι η Βρετανία «θα πληρώνει για το προνόμιο να υπακούει στους ευρωπαϊκούς κανόνες, επί των οποίων δεν θα έχει πλέον καμία επιρροή». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, τόνισε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να αποχωρήσει πλήρως η Βρετανία από την Ε.Ε. «το συντομότερο δυνατό».

«Αλλαγή πορείας»

Οι δύο ηγετικές φυσιογνωμίες στο στρατόπεδο της καθαρής εξόδου, ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο τέως υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, προειδοποίησαν την Τερέζα Μέι «να μην αποδυθεί σε μια σκηνοθετημένη αντίσταση (απέναντι στις Βρυξέλλες) που θα καταλήξει σε συνθηκολόγηση».

Οι δύο πολιτικοί, που παραιτήθηκαν από τα αξιώματά τους διαφωνώντας με το σχέδιο που ενέκρινε η πλειοψηφία του υπουργικού συμβούλιο για το Brexit τον περασμένο Ιούλιο, διαβεβαιώνουν ότι επιθυμούν «αλλαγή πορείας και όχι πρωθυπουργού». Ωστόσο, η εφημερίδα Times αναφέρει ότι μια μικρή αλλά διευρυνόμενη ομάδα βουλευτών των Συντηρητικών θα έβλεπε τον Ντέιβις ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό ύστερα από πιθανή ανατροπή της πρωθυπουργού.

Ενας άλλος πρώην υπουργός, ο Νικ Μπόουλς, δήλωσε ότι η πρωθυπουργός «χάνει την εμπιστοσύνη συναδέλφων πολύ διαφορετικών αποχρώσεων». Πράγματι, δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι περισσότεροι από 100 Συντηρητικοί βουλευτές, που υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., αναζητούν τρόπους να μπλοκάρουν στο Κοινοβούλιο το ενδεχόμενο του χαώδους Brexit, χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα, η επόμενη εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το πολιτικό μέλλον της Τερέζα Μέι. Το πρώτο κρίσιμο τεστ θα είναι το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, ενώ ακολουθεί η «μάχη» για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε χθες ότι η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να ματαιωθεί λόγω των αγεφύρωτων διαφορών γύρω από το ιρλανδικό σύνορο. Η δήλωση του Μπαρνιέ επανέφερε την απαισιοδοξία που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις, παρά την κατά τι βελτιωμένη ατμόσφαιρα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή