Πρόστιμο στη Σαγράδα Φαμίλια

Πρόστιμο στη Σαγράδα Φαμίλια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Πρόστιμο ύψους 22 εκατ. ευρώ, με στόχο τη βελτίωση των μεταφορικών υποδομών, συμφώνησε να πληρώσει η παγκοσμίως διάσημη εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στον δήμο της Βαρκελώνης, καθώς όπως αποδείχθηκε το κτίσμα δεν διέθετε οικοδομική άδεια 136 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής της.

Υστερα από 92 χρόνια αναμονής μετά τον θάνατο του Αντόνι Γκαουντί, χτυπημένου από διερχόμενο συρμό του τραμ, η διάσημη γοτθική, art nouveau και μοντερνίστικη εκκλησία τακτοποιεί επιτέλους τις γραφειοκρατικές της εκκρεμότητες.

Η συμφωνία μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου του ναού και του δημοτικού συμβουλίου της Βαρκελώνης σημαίνει ότι το κτίσμα, η κατασκευή του οποίου εγκαινιάσθηκε το 1882, θα αποκτήσει για πρώτη φορά οικοδομική άδεια, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Το ημιτελές αριστούργημα του Αντόνι Γκαουντί αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στη Βαρκελώνη, προσελκύοντας περισσότερους από 20 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

Η νέα συμφωνία για έκδοση οικοδομικής άδειας θα προσφέρει νομότυπη έγκριση στο κτίσμα και θα ανοίξει τον δρόμο «για μελέτη των αστικών λύσεων, με στόχο την ολοκλήρωση του έργου του Αντόνι Γκαουντί», όπως αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο στην απόφασή του.

Η συμφωνία θα επιτρέψει τη βελτίωση της συγκοινωνιακής σύνδεσης της εκκλησίας με το κέντρο της πόλης και τα προάστια. Η Σαγράδα Φαμίλια καλείται έτσι να πληρώσει 22 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται 7 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας προς τους τοπικούς σταθμούς μετρό. Τέσσερα εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την επισκευή τεσσάρων μεγάλων οδών και τρία εκατομμύρια θα χρηματοδοτήσουν τη βελτίωση των υποδομών καθαριότητας και ασφάλειας της συνοικίας.

«Η Σαγράδα Φαμίλια είναι το δημοφιλέστερο μνημείο και το έμβλημα της πόλης μας. Υστερα από δύο χρόνια διαλόγου, καταλήξαμε σε συμφωνία, η οποία θα εγγυηθεί την καταβολή των δαπανών της οικοδομικής άδειας, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη προσέγγιση στο μνημείο και θα οδηγήσει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της συνοικίας», έγραψε στο Twitter η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου.

Το ιδιαίτερα περίπλοκο έργο για την εποχή του εγκαινιάσθηκε τον Μάρτιο του 1882, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φρανσίσκο ντε Πάουλα ντελ Βιλάρ, βασισμένα στον νεογοτθικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Μετά την παραίτηση του Βιλάρ, λίγους μήνες μετά την έναρξη των έργων, ο αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί ανέλαβε να ολοκληρώσει το έργο προσθέτοντας τις δικές του μοντερνίστικες πινελιές.

Ο επιβλητικός ναός έγινε έτσι το έργο ζωής του Γκαουντί, ο οποίος επέβλεψε τα έργα από το 1883 μέχρι και τον αιφνίδιο θάνατό του –τον χτύπησε τραμ– το 1926. Ο Γκαουντί ετάφη σε παρεκκλήσιο της κρύπτης του ναού.

Ο συνεργάτης του Γκαουντί, Ντόμενεκ Σουγράνιες, ανέλαβε την ολοκλήρωση του έργου, τηρώντας ευλαβικά τις απαιτήσεις του αρχιτέκτονα. Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, το γραφείο της αρχιτεκτονικής ομάδας κάηκε, με συνέπεια την καταστροφή των πρωτότυπων σχεδίων, των φωτογραφιών και των μακετών του Γκαουντί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή