Ο Τραμπ επαίνεσε επίθεση εναντίον δημοσιογράφου

Ο Τραμπ επαίνεσε επίθεση εναντίον δημοσιογράφου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Nτόναλντ Τραμπ επαίνεσε τον Γκρεγκ Τζιανφόρτε, μέλος του Κογκρέσου από τη Μοντάνα, ο οποίος επιτέθηκε άγρια εναντίον δημοσιογράφου της εφημερίδας The Guardian, επισημαίνοντας ότι κάποιος που επιτίθεται σωματικά εναντίον κάποιου άλλου είναι «ο άνθρωπός μου».

Ο Τραμπ περιέγραψε με λαμπρά λόγια την επίθεση που συνέβη στις 24 Μαΐου 2017 όταν ο Μπεν Τζέικομπς, ο πολιτικός ανταποκριτής του Guardian, έκανε στον Τζιανφόρτε μία ερώτηση για την πολιτική υγείας στο πλαίσιο μιας ειδικής εκλογής του Κογκρέσου στη Μοντάνα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πυροδότησε χειροκροτήματα και συνθήματα από ένα πλήθος οκτώ χιλιάδων ανθρώπων την Πέμπτη το βράδυ όταν είπε «Ο Γκρεγκ είναι έξυπνος. Και σίγουρα δεν πρέπει κανείς να παλεύει μαζί του. Καταλαβαίνετε; Ποτέ».

Τα σχόλια του Τραμπ σηματοδοτούν την πρώτη φορά που ο πρόεδρος ανοικτά και άμεσα επαινεί μια πράξη βίας εναντίον δημοσιογράφου σε αμερικανικό έδαφος. Ερχεται, μάλιστα, σε μια στιγμή που ο Λευκός Οίκος βρίσκεται υπό μεγάλη εσωτερική και διεθνή πίεση εξαιτίας της άρνησης του Τραμπ να καταδικάσει τη Σαουδική Αραβία παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις πως ο διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διέταξε τον αποκεφαλισμό και τον διαμελισμό του δημοσιογράφου και επικριτή της Σαουδικής Αραβίας Τζαμάλ Κασόγκι.

Ωρες πριν από τη συγκέντρωση «Κάνε την Αμερική πάλι μεγάλη» στη Μισούλα, ο Τραμπ τόνισε ότι πιστεύει πως ο Κασόγκι είναι νεκρός, χωρίς ωστόσο να καταδικάσει το σαουδαραβικό καθεστώς.

Δίνοντας την πρώτη λεπτομερή περιγραφή της επίθεσης του Τζιανφόρτε στον Τζέικομπς, ο Τραμπ πληροφόρησε το κοινό που είχε συγκεντρωθεί στη Μισούλα ότι έμαθε για το συμβάν ενώ βρισκόταν στη Ρώμη σε μία διάσκεψη των ηγετών του κόσμου, περιγράφοντας την άμεση δυσαρέσκειά του. «Επιδοκιμάσαμε τον Γκρεγκ από πολύ νωρίς, αλλά έμαθα ότι επιτέθηκε σε ένα δημοσιογράφο. Αυτό συνέβη την ημέρα της εκλογής ή λίγο πριν από αυτήν και σκέφτηκα: “Αυτό είναι τρομερό. Θα χάσει την εκλογή”». Ο Τραμπ συνέχισε: «Και μετά είπα. Για περιμένετε ένα λεπτό. Ξέρω τη Μοντάνα αρκετά καλά και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να τον βοηθήσει. Και όντως έτσι έγινε». Σε εκείνο το σημείο τα πλήθη από τη Μοντάνα χειροκρότησαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε την περιγραφή της φυσικής επίθεσης λέγοντας ότι ο Τζιανφόρτε «είναι ένας καταπληκτικός τύπος. Σκληρός».

Η προεκλογική εκστρατεία της Κάθλιν Ουίλιαμς, της Δημοκρατικής αντιπάλου του Τζιανφόρτε στις εκλογές του Νοεμβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα διαφήμιση αντιδρώντας στα σχόλια του Τραμπ. Σε ανακοίνωσή της η προεκλογική εκστρατεία ανέφερε: «Η επίθεση και τα ψέματα του Τζιανφόρτε δεν είναι αυτό που είμαστε ως κάτοικοι της Μοντάνας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση του προέδρου Τραμπ με τα αμερικανικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει γίνει πολεμική μετά τη νίκη του στην προεδρική εκλογή του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή