Αναδρομική καταβολή «δώρων» σε υπαλλήλους των δήμων

Αναδρομική καταβολή «δώρων» σε υπαλλήλους των δήμων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομφούζιο έχει προκληθεί στους δήμους όσον αφορά στην αναδρομική καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, έπειτα από σχετικές δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων. Ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου οι τοπικοί άρχοντες δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν με τους εργαζομένους, όμως από την άλλη τα κονδύλια που απαιτούνται είναι σημαντικά. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει λάβει θέση για τη χρησιμοποίηση από τους δημάρχους κονδυλίων που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων, για την πληρωμή των εργαζομένων, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ –δεδομένου ότι το θέμα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους– ανέφερε ότι δεν είναι δυνατή η αναδρομική καταβολή των δώρων, καθώς δεν υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια. Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζομένους στο Δημόσιο να καταθέσουν σχετικά αιτήματα έτσι ώστε ο αριθμός των διεκδικήσεων να αυξηθεί και να ασκηθεί πολιτική πίεση στην κυβέρνηση με στόχο «να δώσει κάτι».

Σταδιακή πληρωμή

Σε κάποιους δήμους όπως το Μαρούσι, το Χαϊδάρι, την Πετρούπολη και το Ιλιον οι εργαζόμενοι πληρώνονται σταδιακά, ανάλογα τις πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται. Ο δήμαρχος Πετρουπόλεως Ευάγγελος Σίμος δήλωσε στην «Κ» ότι έχει καταβάλει χρήματα σε εργαζομένους που δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό έπειτα από δύο αποφάσεις του ειρηνοδικείου, ενώ αναμένονται και άλλες ανάλογες αποφάσεις. Ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος τονίζει ότι έχει ήδη καταβάλει 450.000 ευρώ από το ταμείο του δήμου σε εργαζομένους που δικαιώθηκαν σε πρώτο βαθμό.

Ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, από την άλλη, ανέφερε στην «Κ» ότι στον δήμο του, προς το παρόν δεν έχει αντιμετωπίσει σχετικό θέμα και δεν θέλησε να αποκαλύψει την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει εφόσον προσφύγουν οι εργαζόμενοι στη Δικαιοσύνη.

Η καταβολή των χρημάτων με πρωτόδικη δικαστική απόφαση υπέρ των εργαζομένων μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολιτική απόφαση του εκάστοτε δημάρχου εφόσον οι υπηρεσίες δεν δέχονται να υπογράψουν τα σχετικά εντάλματα πληρωμής φοβούμενοι την ευθύνη. Μετά τη δικαίωση από το ΣτΕ των αστυνομικών που είχαν προσφύγει όσον αφορά την περικοπή των αποδοχών τους λόγω μνημονίου, έχει ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποκατάστασης μισθού και για άλλους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και υπαλλήλους ΟΤΑ. Ηδη σε πολλούς οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι υπάλληλοι ή ομάδες αυτών έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και έχουν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό. Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον δήμο να μην υποβάλει ένσταση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταβληθούν τα χρήματα στους εργαζομένους, ωστόσο οι υπάλληλοι των δήμων δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη και ζητούν εντολή δημάρχου.

«Εφόσον καταβληθούν τα χρήματα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιβληθεί στον δήμο καταλογισμός για κακή διαχείριση δημοσίων χρημάτων. Τότε η ευθύνη βαρύνει το πολιτικό πρόσωπο που έδωσε την εντολή πληρωμής χωρίς να προχωρήσει σε έφεση προκειμένου να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση», τονίζει στέλεχος της Αυτοδιοίκησης. Οπως προσθέτει, η σωστή διαδικασία θα ήταν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για την πληρωμή όλων. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, πρέπει και να καταβάλει τα χρήματα στους δήμους από τον προϋπολογισμό – «κάτι που βέβαια δεν πρόκειται να συμβεί», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή