Σταθερή γραμμή έναντι της Τουρκίας

Σταθερή γραμμή έναντι της Τουρκίας

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τακτική αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με νηφαλιότητα και χρήση των μέσων που παρέχει το διεθνές δίκαιο ακολουθεί η Αθήνα, παρά την προφανή προσπάθεια των Τούρκων να διατηρήσουν ψηλά τους τόνους της έντασης.

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» παραμένει στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με αποστολή τη γνωστοποίηση δι’ ασυρμάτου προς το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» της παραβίασης την οποία επιχειρεί να πραγματοποιήσει. Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι κάποια στιγμή έστειλαν ακόμα και πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή, η Αθήνα δεν αύξησε τις δυνάμεις της, διατηρώντας μόνο τον «Νικηφόρο Φωκά». Το «Μπαρμπαρός» παραμένει εντός της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει έως και την 1η Φεβρουαρίου για σεισμικές έρευνες η Αγκυρα, έξω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πλοία τρίτων δυνάμεων

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και πλοία τρίτων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία), ωστόσο η παρουσία τους εκεί δεν συνδέεται με τις έρευνες του «Μπαρμπαρός». Τις προθέσεις της Τουρκίας στη συγκεκριμένη περίπτωση υπογράμμισε χθες ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. «Το πλοίο της Turkish Petroleum (σ.σ.: η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων) θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του σε ευθυγράμμιση με τα τουρκικά δικαιώματα», είπε ο κ. Ντονμέζ από τη Σμύρνη.

«Η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε επ’ αυτού ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή τις έρευνες του «Μπαρμπαρός». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση «προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο», ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να δώσει στο θέμα μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που έχει. Υπογράμμισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μέρος των ευρωτουρκικών σχέσεων για τις οποίες, όπως είπε, συνομίλησε στο περιθώριο της χθεσινής Συνόδου στις Βρυξέλλες με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, οι δύο ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη έως το τέλος του έτους με κύρια ατζέντα το συριακό ζήτημα. Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω της δημιουργίας έντασης.

Στα Χανιά

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, από τα Χανιά όπου βρέθηκε για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC), κληθείς να σχολιάσει την έξοδο του «Μπαρμπαρός» είπε ότι «εμείς επιχειρούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Βλέπετε ότι εδώ είναι και η τουρκική σημαία και συνεκπαιδεύονται μαζί μας οι Τούρκοι στο ΚΕΝΑΠ (σ.σ.: λειτουργεί ως εκπαιδευτική δομή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ). Είναι και προς το συμφέρον και της Τουρκίας να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε τα πάντα για να ζήσουμε μαζί, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στην προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Πάιατ για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Το εύρος και τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας εξήρε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Νατοϊκού Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC). Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας, στο επίκεντρο μιας σειράς γεωπολιτικών προκλήσεων, ενώ μίλησε για «ηγετικό ρόλο» τον οποίο η Αθήνα διαδραματίζει μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας. Ο κ. Πάιατ επανέλαβε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας, ενώ είπε ότι «η ομάδα μας στην πρεσβεία εργάζεται με τους εταίρους μας στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε ευκαιρίες να προωθήσουμε αυτή τη σχέση και να βρούμε νέες και διευρυμένες λεωφόρους συνεργασίας». Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στον ρόλο της Αλεξανδρούπολης πέρυσι και στον ρόλο που θα διαδραματίσει φέτος το Στεφανοβίκειο στο ζήτημα της εκπαίδευσης πληρωμάτων των ελικοπτέρων. Οπως είπε, η φετινή άσκηση θα περιλαμβάνει «περισσότερα αεροπλάνα και στρατιώτες από ποτέ». Μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων υπό την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ ανέφερε και την προσωρινή στάθμευση των drones ΜQ-9 στη Λάρισα. Τόνισε, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή της Ελλάδας σε νατοϊκές αποστολές στο Αφγανιστάν (Resolute Support), στη Σλοβενία και στην Αλβανία (εναέριες περιπολίες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή