«Ναι» από ΠΓΔΜ στις Πρέσπες

«Ναι» από ΠΓΔΜ στις Πρέσπες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύωρο θρίλερ εξελίχθηκε η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία που θα οδηγούσε στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο για την κύρωση από την ΠΓΔΜ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι, ενώ ήδη εκείνη την ώρα πηγές από την ΠΓΔΜ διέρρεαν ότι έχουν εξασφαλιστεί οι βουλευτές που έλειπαν προκειμένου η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να επιτύχει την αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται για τις συνταγματικές αλλαγές. Ανάμεσα σε διαρροές, αντεγκλήσεις και φορτισμένες δηλώσεις, ιδιαίτερα από στελέχη του αντιπολιτευόμενου VMRO, η έναρξη της συζήτησης διαρκώς αναβαλλόταν και έως τις 9 μ.μ., την ώρα που ολοκληρωνόταν η έκδοση της «Κ», η ψηφοφορία δεν είχε αρχίσει. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ ο κ. Ζάεφ βγήκε από τη Βουλή και επιβεβαίωσε ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων» προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε, παραπέμποντας σε όσα συνέβαιναν εκείνη τη στιγμή.

Λίγο νωρίτερα, η ηγεσία του VMRO επιχειρούσε να εξασφαλίσει ότι οι βουλευτές της θα παρέμεναν πιστοί στην κομματική γραμμή. Ο ηγέτης του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι επιχείρησε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ωστόσο δεν τον πλαισίωσαν παρά μόνο οι μισοί από τους βουλευτές. Ο πρώην ΥΠΕΞ και βουλευτής του VMRO Αντόνιο Μιλόσοσκι ήταν, επίσης, από τους πιο ενεργούς κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης, τουλάχιστον στα ΜΜΕ.

Δικαστικές αποφάσεις

Των εξελίξεων στο Κοινοβούλιο είχαν προηγηθεί ορισμένες δικαστικές αποφάσεις για την άρση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού για μια σειρά βουλευτών της αντιπολίτευσης που κατηγορούνταν για τα επεισόδια που έγιναν στα Σκόπια στις 27 Απριλίου 2017. Χθες άρθηκε το μέτρο για τον βουλευτή του VMRO Κρστο Μούκοσκι, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ελήφθησαν ανάλογες αποφάσεις για τον Σάσο Βασιλέφσκι και τον Λιούμπεν Αρναούντοφ. Χθες, σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ στα Σκόπια, ο κ. Μούκοσκι μεταφέρθηκε από το σπίτι του στο νοσοκομείο λόγω των παρενοχλήσεων και των πιέσεων που του ασκήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο των διεθνών πιέσεων που ασκούνται προκειμένου να στηριχθεί η συμφωνία των Πρεσπών, εξακολουθούν να πραγματοποιούνται δηλώσεις από σειρά παραγόντων. Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ, από το Βελιγράδι, ήταν σαφής: «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν υπάρχει “Πρέσπα plus”, δεν υπάρχει τίποτα που περιμένει στη γωνία αν η μακεδονική Βουλή αποτύχει να προωθήσει τη συμφωνία με πλειοψηφία δύο τρίτων». Συμπλήρωσε ότι «το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσκαλέσει τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στη Συμμαχία». Ο κ. Πάλμερ θα επισκεφθεί τα Σκόπια τη Δευτέρα, ενώ αναμένεται να έρθει και στην Αθήνα. «Αυτές οι ημέρες είναι καθοριστικές για το μέλλον της ΠΓΔΜ», δήλωσε νωρίς χθες ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, τονίζοντας ότι «οι βουλευτές θα ψηφίσουν για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που ανοίγει την πόρτα της χώρας για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Είναι μια ψήφος για το μέλλον της χώρας και θετικής προοπτικής για τον λαό της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή