Υποπτο δάνειο 122 εκατ. δολαρίων της FF σε εταιρεία-φάντασμα

Υποπτο δάνειο 122 εκατ. δολαρίων της FF σε εταιρεία-φάντασμα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «ενδεχόμενη παροχέτευση κεφαλαίων» ύψους 122 εκατ. δολαρίων από την ασιατική θυγατρική της Folli Follie προς αγνώστους, επί του παρόντος, δικαιούχους μιλάει το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΛΤΕ κατά τον ποιοτικό έλεγχο του ορκωτού λογιστή της Folli Follie, και τα οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διαβιβάζονται τόσο στον οικονομικό εισαγγελέα όσο και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, μετά και την κοινοποίηση του σχετικού προσχεδίου πορίσματος το προηγούμενο διάστημα. Ειδικότερα, στο τελικό πόρισμα της ΕΛΤΕ σημειώνεται ότι υπάρχουν δάνεια της Folli Follie Group Sourcing Limited προς την Landocean Industrial Limited από τη χρήση 2016, συνολικού ποσού 122 εκατ. δολαρίων, από τα οποία δεν προκύπτει το επιχειρηματικό σκεπτικό των συναλλαγών, ενώ χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς επιτόκιο δανεισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και η ύπαρξη της Landocean αμφισβητείται.

Επίσης, η ΕΛΤΕ διαπίστωσε ότι η θυγατρική της Folli Follie στην Ασία, η Folli Follie Group Sourcing, εμφανίζεται να έχει πωλήσεις 995,1 εκατ. δολαρίων για τη χρήση 2017 και 862,5 εκατ. δολάρια για τη χρήση του 2016 στην NG Boon Soon. Ωστόσο, η ύπαρξή της αμφισβητείται, δεδομένου ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΤΕ δεν εντοπίζονται η έδρα της, η δραστηριότητά της, οι αποθήκες κ.λπ. Επιπλέον, υπάρχει απαίτηση από την NG Boon Soon 710 εκατ. δολαρίων, αλλά αμφισβητείται η δυνατότητα είσπραξής τους. Επιπροσθέτως, η Folli Follie Group Sourcing εμφανίζεται να έχει καταβάλει στον βασικό προμηθευτή της, την Thana Prasertsian, προκαταβολή ποσού 259,46 εκατ. δολαρίων το 2017 και άλλων 125,45 εκατ. δολαρίων το 2016. Ομως η ύπαρξη της Thana Prasertsian επίσης αμφισβητείται, δεδομένου ότι δεν εντοπίζονται η έδρα της, η δραστηριότητά της, οι αποθήκες κ.λπ.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΤΕ ο ποιοτικός έλεγχός της στον φάκελο τεκμηρίωσης του ορκωτού ελεγκτή/λογιστή (Ecovis) της FF Group ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 και το προσχέδιο πορίσματος ολοκληρώθηκε τέλη Σεπτεμβρίου και πλέον διαβιβάζεται στους αρμόδιους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση. Η ΕΛΤΕ φέρεται να επικοινώνησε με αντίστοιχες Αρχές στην Ασία, συγκεντρώνοντας στοιχεία και πληροφορίες για την άσκηση του ποιοτικού ελέγχου στην ελεγκτική της Folli Follie. Από τα ευρήματα του εν λόγω ελέγχου προκύπτει πως ο ορκωτός ελεγκτής/λογιστής που διενήργησε τον έλεγχο «δεν συγκέντρωσε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη σύμφωνη γνώμη του επί των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου της FF» και η υπόθεση παραπέμπεται στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Πτώχευση

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε ότι η διοίκηση Κουτσολιούτσου κατέθεσε αίτηση προστασίας της θυγατρικής της Folli Follie, της Links of London, στο πλαίσιο του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου. Πρόκειται για προαιρετική αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 7 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ ενώπιον πτωχευτικού δικαστηρίου του Ντέλαγουερ, που προφανώς αποτελεί κίνηση προστασίας από αναγκαστικά μέτρα. Ειδικά, καθώς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής θα κλείσουν έξι σημεία πώλησης της Links of London και εννέα shop in shop. Οι διεθνείς δραστηριότητες της Links of London δεν επηρεάζονται από την αίτηση πτώχευσης, ισχυρίζεται η Folli Follie συμπληρώνοντας πως η θυγατρική Links of London στον Καναδά θα συνεχίσει τη λειτουργία της.

Σενάρια για Fosun

Την ίδια ώρα, από την Τετάρτη το βράδυ διακινούνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Fosun ενδέχεται τελικά να συμμετάσχει, με αδιευκρίνιστο τρόπο, στην αναδιάρθρωση της προβληματικής ελληνικής εισηγμένης. Ομως, πηγές κοντά στη Fosun σημειώνουν στην «Κ» πως «μέχρι να υπάρξει πλήρης εικόνα για την ακριβή οικονομική κατάσταση της εταιρείας ο κινεζικός όμιλος δεν θα σχολιάσει οποιαδήποτε πληροφορία». Εξ αυτού τεκμαίρεται πως συζητήσεις με την πλευρά Κουτσολιούτσου υπάρχουν, πλην όμως δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή