Καμπάνια ενημέρωσης από τα Ιατρεία Πόνου

Καμπάνια ενημέρωσης από τα Ιατρεία Πόνου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επειδή νοιάζομαι». Αυτό το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορητικής Φροντίδας υιοθέτησε η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας – ΠΑΡΗΣΥΑ, η οποία την ερχόμενη Τρίτη «ανοίγει» για το κοινό 24 ιατρεία πόνου ανά τη χώρα, δίνοντας την ευκαιρία σε ασθενείς με χρόνιο πόνο να έρθουν σε επαφή με τους ειδικούς γιατρούς και να διεκδικήσουν το απόλυτο δικαίωμά τους στο να μην πονάνε.

Ο στόχος της Ημέρας Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας 2018, είναι να γίνουν γνωστές και να αναδειχθούν οι εθελοντικές αυτές δομές των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων, που αν και δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στους οργανισμούς των νοσοκομείων, συνεχίζουν να προσφέρουν την επιστημονική τους υποστήριξη στους ασθενείς που υποφέρουν. Είκοσι τέσσερα ιατρεία πόνου που στεγάζονται στα νοσοκομεία Αρεταίειο, Σισμανόγλειο, Αγιοι Ανάργυροι, Αγιος Σάββας, Κοργιαλένειο Μπενάκειο, Σωτηρία, Γ. Γεννηματάς, Μεταξά, Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Θήβας, Καρδίτσας, Ξάνθης, Σερρών, Αγιος Ανδρέας Πατρών, Νάξου, Κω, Χίου, Κατερίνης, Καβάλας, Λάρισας και Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης, θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 23 Οκτωβρίου για το κοινό από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για το θεραπευτικό τους έργο.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η γενική γραμματέας της Εταιρείας, κ. Ευνομία Αλεξοπούλου-Βραχνού, συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν σε νοσοκομεία 57 ιατρεία πόνου που δέχονται ασθενείς με χρόνιο πόνο (κυρίως λόγω καρκίνου ή νευρολογικών νοσημάτων) και τα οποία λειτουργούν ως παραρτήματα του τμήματος Αναισθησιολογίας και σε εθελοντική βάση, γεγονός που δεν διασφαλίζει την τακτική λειτουργία τους. Ειδικά στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, τα ιατρεία πόνου «ανοίγουν» λίγες ημέρες την εβδομάδα, όποτε δηλαδή μπορούν να παραστούν οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου. Παρότι υπάρχει σχετικό θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στους Οργανισμούς των νοσοκομείων, εξέλιξη που θα επέτρεπε τη στελέχωσή τους και την τακτική λειτουργία τους.

Η ΠΑΡΗΣΥΑ, στο πλαίσιο του αγώνα για πλήρη ενσωμάτωση της Παρηγορητικής Φροντίδας στο σύστημα υγείας της χώρας μας, συνέταξε συγκεκριμένες προτάσεις με τη μορφή διακήρυξης, την οποία έχουν υπογράψει σημαντικές προσωπικότητες του επιστημονικού, πνευματικού, καλλιτεχνικού χώρου καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Τη διακήρυξη έχει χαιρετίσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Με τη διακήρυξη η Εταιρεία καλεί –μεταξύ άλλων– τους διαμορφωτές της πολιτικής υγείας να αλλάξουν τις υπάρχουσες δομές και πολιτικές ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Παρηγορητικής Φροντίδας και να διασφαλίσουν συνέχεια στην ολιστική μορφή αντιμετώπισης του πόνου, ενώ ζητεί από τα νοσοκομεία να καθιερώσουν την Παρηγορητική Φροντίδα ως απαραίτητη υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή