Από άλλο… γαλαξία τα καταστήματα του μέλλοντος

Από άλλο… γαλαξία τα καταστήματα του μέλλοντος

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κλεφτή ματιά στο μέλλον προσφέρει η Κίνα στον τομέα των λιανικών πωλήσεων χρησιμοποιώντας απίθανα συστήματα τεχνολογίας για μεγιστοποίηση των εσόδων και διευκόλυνση των καταναλωτών. Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και ηλεκτρονικών πωλήσεων προωθούν την αυτοματοποίηση, χρησιμοποιούν μεθόδους που παραβιάζουν ενδεχομένως την ιδιωτικότητα και την προστασία προσωπικών δεδομένων, όπως η αναγνώριση προσώπου. Η Κίνα προσφέρει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη μεθόδων λιανικών πωλήσεων, οι οποίες το 2017 ανήλθαν σε περίπου 1 τρισ. δολάρια, υψηλότερες με διαφορά σε όλο τον κόσμο. Εταιρείες τεχνολογίας, όπως ο ιντερνετικός κολοσσός Αlibaba, και διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις πρωτοστατούν στις λιανικές πωλήσεις και εκμεταλλεύονται την τάση των Κινέζων καταναλωτών να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα για τις αγορές τους, προωθώντας συστήματα πωλήσεων που θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ρεπορτάζ του Bloomberg Businessweek αναφέρει τα πιο αξιοσημείωτα συστήματα ηλεκτρονικών πωλήσεων που αξιοποιούνται στην Κίνα.

Ενισχυμένη πραγματικότητα

Σε κατάστημα καλλυντικών στην πόλη Χανγκζού ο ενδιαφερόμενος καταναλωτής έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τα προϊόντα χωρίς να τα βάλει στο πρόσωπό του. Το κατάστημα διαθέτει «μαγικούς» καθρέφτες, που προμήθευσε η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Alibaba. Με τη χρήση ενισχυμένης πραγματικότητας, το καλλυντικό προσαρμόζεται πλήρως στα χαρακτηριστικά του προσώπου και το αποτέλεσμα εμφανίζεται στον καθρέφτη, ο οποίος εμφανίζει τις πληροφορίες του προϊόντος και προτείνει καλλυντικά που ταιριάζουν ή ενδιαφέρουν τον αγοραστή.

Παράδοση με ρομπότ

Μικρές ιπτάμενες μηχανές που θυμίζουν παιχνίδια παραδίδουν έως και 1 εκατ. δέματα την ημέρα. Η εταιρεία Alibaba έχει ήδη ξεκινήσει τη χρήση τους για παράδοση δεμάτων από αυτοματοποιημένα εργοστάσια, καθώς η ευκολία της διαδικασίας επιτρέπει παράδοση του δέματος την ίδια ημέρα. 

Αναγνώριση προσώπου

Παρότι το σύστημα αναπτύχθηκε για το έργο του στρατού και της αστυνομίας, αξιοποιείται και στον τομέα των λιανικών πωλήσεων. Αυτήν τη στιγμή η μέθοδος δοκιμάζεται σε αλυσίδα εστιατορίων στην πόλη Χανγκζού, όπου επιταχύνει τις πληρωμές στα ταμεία ταυτοποιώντας το άτομο που πληρώνει. Η μόνη επιπλέον επιβεβαίωση που απαιτείται είναι ο αριθμός τηλεφώνου. Το βιομετρικό σύστημα αναγνώρισης προσώπου έρχεται σε αντίθεση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και ενώ ανθεί στο κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας είναι αρκετά απίθανο να εφαρμοστεί εκτός Κίνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg Businessweek.

Αυτοματοποιημένο σέρβις

Στην κινεζική αλυσίδα εστιατορίων Wufangzhai, οι παραγγελίες γίνονται μέσω κινητού ή ειδικών οθονών στην είσοδο του κάθε καταστήματος και ύστερα ο πελάτης περιμένει την ηλεκτρονική ειδοποίηση για να παραλάβει το πιάτο του από ατομικό ντουλάπι, το οποίο συνδέεται με την κουζίνα και ανοίγει αυτόματα όταν ο καταναλωτής πλησιάζει! Η πλήρης απουσία σερβιτόρων και η αποφυγή στοιχειώδους επικοινωνίας μεταξύ καταναλωτών και πωλητών απέβη επικερδής μέθοδος για το Wufangzhai, το οποίο αύξησε τα εισοδήματά του κατά 30% το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Παντοπωλεία

Ενα μεγάλο κουτί γεμάτο προϊόντα είναι το μέλλον του μίνι μάρκετ στην Κίνα. Η νεοφυής επιχείρηση BingoBox προώθησε αυτού του είδους τα παντοπωλεία, τα οποία λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους. Ο καταναλωτής εισέρχεται στο γυάλινο κουτί, αγοράζει προϊόντα σκανάροντας τους αντίστοιχους κωδικούς και πληρώνει μέσω κινητού με την εφαρμογή πολλών ηλεκτρονικών χρήσεων WeChat. Στην έξοδο, ο καταναλωτής περνάει ολόκληρος από ένα τελευταίο σκανάρισμα για να διασφαλιστεί ότι πλήρωσε για όλα τα προϊόντα.

Πωλητής αυτοκινήτων

Σε όλο τον κόσμο ο καταναλωτής θέλει, πριν το αγοράσει, να δοκιμάσει το αυτοκίνητο για το οποίο ενδιαφέρεται. Η πόλη Γουανγκζού προσφέρει την ίδια ευκαιρία με την εξής ιδιαιτερότητα: ο ενδιαφερόμενος επιλέγει ηλεκτρονικά το αυτοκίνητο των ονείρων του και με μικρό κόστος το παραλαμβάνει για δοκιμή από έναν αυτόματο πωλητή αυτοκινήτων. Το γυάλινο κτίριο που έχει στηθεί χάρη στην εταιρεία Alibaba θέτει οχήματα στη διάθεση των καταναλωτών με το σκανάρισμα ενός κωδικού. Τα ακριβά και μη αυτοκίνητα βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο, όπως στους συνηθισμένους αυτόματους πωλητές και κινούνται κυκλικά, ώστε να βγάλουν το αυτοκίνητο του ενδιαφερομένου.

Ζωντανή μετάδοση

Οι διάσημοι που επηρεάζουν τις καταναλωτικές τάσεις πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν προϊόντα μέσω βίντεο. Η τακτική αυτή εγκαταλείφθηκε από πολλούς στην Κίνα, όπου πλέον μέσω ειδικών εφαρμογών τα προϊόντα πωλούνται αμέσως σε ζωντανή μετάδοση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ζανγκ Νταγί, ενός μοντέλου από την Κίνα, που πούλησε σε ζωντανή μετάδοση δύο ωρών προϊόντα αξίας σχεδόν 3 εκατ. δολαρίων. Η μέθοδος αυτή απέφερε το 2017 κέρδος 17 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την κινεζική στατιστική εταιρεία CBNData.

«Αυθεντικές» απομιμήσεις

Η εφαρμογή Yanxuan, που κυριολεκτικά σημαίνει «αυστηρή επιλογή», προσφέρει ευρεία γκάμα απομιμήσεων κατασκευασμένων από τα ίδια εργοστάσια που παράγουν τα αυθεντικά προϊόντα, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία NetEase, ιδιοκτήτρια της εφαρμογής. Η ιδέα αυτή έχει δημιουργήσει αντιδράσεις από τους προμηθευτές των αυθεντικών προϊόντων και από την Αμερικανική Ενωση Ενδυμάτων (AAFA). Ωστόσο, έχει απήχηση στους Κινέζους καταναλωτές, καθώς είναι η μόνη εναλλακτική λύση μετά την απαγόρευση των παζαριών στο Πεκίνο και στη Σαγκάη που επιβλήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή