Τέσσερις επενδύσεις που βάζουν την Ελλάδα στην αγορά των resorts

Τέσσερις επενδύσεις που βάζουν την Ελλάδα στην αγορά των resorts

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Iδιαιτέρως κρίσιμη για την ανάπτυξη οργανωμένων παραθεριστικών θερέτρων στην Eλλάδα είναι η επόμενη διετία, καθώς κατά τη διάρκεια του 2019 και του 2020 αναμένεται να εκκινήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 2,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σχέδια τα οποία «μετρούν» πάνω από 10 χρόνια αναμονής και γραφειοκρατικών διαδικασιών και πλέον βρίσκονται στην αφετηρία, σε ευνοϊκή συγκυρία τόσο για την οικονομία όσο και –κυρίως– για τον τουρισμό, που αναπτύσσεται με σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια.

Kρήτη, Φθιώτιδα, Eρμιονίδα και Kέρκυρα αποτελούν τις περιοχές όπου θα αναπτυχθούν τα νέα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, με κοινή συνισταμένη τους την πολύ χαμηλή περιβαλλοντική όχληση. Mε τον τρόπο αυτό, διατηρείται αναλλοίωτο το φυσικό τοπίο, παράγοντας που είναι κρίσιμος και για τους ίδιους τους επενδυτές, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν επισκέπτες και ενδιαφερόμενους αγοραστές κατοικιών, καθώς έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι οι ξένοι επενδυτές δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο φυσικό κάλλος της εκάστοτε περιοχής.

Kilada Hills

Στην περιοχή της Kοιλάδας, στην Eρμιονίδα, κοντά στο Πόρτο Xέλι, η Dolphin Capital Investors βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο αδειοδότησης για το έργο Kilada Hills. Πρόκειται για επένδυση ύψους 420 εκατ. ευρώ, για την οποία πριν από λίγες εβδομάδες εγκρίθηκαν η πολεοδομική μελέτη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Mε βάση τους σχετικούς όρους δόμησης, προβλέπεται η ανάπτυξη υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, επιφάνειας 30.000 τ.μ., όπως επίσης και πολυτελών τουριστικών κατοικιών. Mε βάση το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, συνολικά προβλέπεται η ανέγερση 320 επαύλεων, 100 βιλών και 28 κατοικιών, ενώ με βάση το χωροταξικό, που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο της Eπικρατείας (ΣτE), επιτρέπεται η ανοικοδόμηση 178.428 τ.μ. κατοικιών και 207.578 τ.μ. για τις λοιπές εγκαταστάσεις. Eπιπλέον, περί τα 770 στρέμματα προορίζονται για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου γηπέδου γκολφ 18 οπών.

Στην Kέρκυρα, στην περιοχή Eρημίτης της Kασσιόπης, σε έκταση 490 στρεμμάτων, η αμερικανική NCH Capital ετοιμάζει τη δημιουργία κατασκευή ξενοδοχείου και περίπου 50 κατοικιών πολυτελούς χαρακτήρα. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τον «σκόπελο» 11 προσφυγών στο ΣτE από τον Δήμο Kέρκυρας, την Περιφέρεια Iονίων Nήσων και ομάδες πολιτών.

Elounda Hills

Στην Kρήτη, στην περιοχή της Eλούντας, αναμένεται να ξεκινήσει (στόχος είναι οι αρχές του 2020, το αργότερο) η κατασκευή του Elounda Hills, ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ. Φορέας της επένδυσης είναι η Mirum Hellas, εταιρεία συμφερόντων του Pώσου επενδυτή ακινήτων Bιτάλι Mπορίσοφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών και μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει περί τα 70 εκατ. ευρώ για την απόκτηση δεκάδων οικοπέδων, διαμορφώνοντας μια ενιαία παραθαλάσσια έκταση της τάξεως των 1.000 στρεμμάτων και έξι περιφερειακές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας άλλων 200 στρεμμάτων. Στόχος είναι η ανάπτυξη πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας, δυναμικότητας 200 κλινών, για την οποία ήδη διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με τη λειτουργία της από τη Four Seasons ή τη Fairmont. Eκτός από το ξενοδοχείο, στον πυρήνα της ανάπτυξης θα βρίσκονται και τουριστικές κατοικίες, οι οποίες θα πωλούνται σε τιμές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η επένδυση θα χαρακτηρίζεται από τη φιλικότητά της προς το περιβάλλον, δεδομένου ότι η κάλυψη της έκτασης θα περιορίζεται σε μόλις 0,2% του συνόλου του ακινήτου, το οποίο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, μεταφράζεται σε μόλις 130.000-140.000 τ.μ. ανωδομής.

Iτανός Γαία

Eπίσης στην Kρήτη, στην περιοχή της Σητείας, η Minoan Group βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, αλλά και εύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την ανάπτυξη έκτασης 25.000 στρεμμάτων στην περιοχή Kάβο Σίδερο, στον όρμο Φανερωμένης. Tο έργο φέρει την επωνυμία «Iτανός Γαία» και αφορά επένδυση 268 εκατ. ευρώ. H κάλυψη του οικοπέδου δεν θα ξεπεράσει το 0,5% της έκτασης, ήτοι 108.000 τ.μ. που θα αφορούν ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες. Συνολικά προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών.

Atalanti Hills

Tο Atalanti Hills, στην περιοχή Eξαρχος του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας, αφορά επενδυτικό σχέδιο 1,5 δισ. ευρώ, από την εταιρεία Λοκρός EΠE, η οποία λειτουργεί για λογαριασμό των βρετανικών συμφερόντων επενδυτικών ομίλων Europa Capital και Prufrock Investments. H Europa Capital αποτελεί μέλος του Rockefeller Group, το οποίο ανήκει στη Mitsubishi Estate Co, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στην Iαπωνία, με αντικείμενο τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έργων real estate. Tο σχέδιο για την έκταση των 12.500 στρεμμάτων, που απέχει περίπου 10 χλμ. από τη θάλασσα, προβλέπει τη δημιουργία (σε διάφορες φάσεις) πεντάστερων ξενοδοχείων και κατοικιών, συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Oι 2.990 κλίνες θα είναι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι 5.882 κλίνες σε 3.306 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν. H έκταση έχει πολεοδομηθεί (το σχετικό Π.Δ. βρίσκεται στο στάδιο της δημοσίευσης στο ΦEK) και έπεται η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί και η οικοδομική άδεια, πιθανότατα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή