OHE και ΕΕ ζητούν ενδελεχή έρευνα για την υπόθεση Κασόγκι

OHE και ΕΕ ζητούν ενδελεχή έρευνα για την υπόθεση Κασόγκι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε σήμερα διεξοδική έρευνα για τον «εξαιρετικά ανησυχητικό» θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι εταίροι της, επιμένει στην ανάγκη για μια ενδελεχή, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα, που να ρίχνει φως στις συνθήκες του θανάτου, και απαιτεί όλοι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της.

Eκκληση απηύθυνε νωρίτερα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για ενδελεχή και διαφανή έρευνα η οποία θα οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνους που ευθύνονται για τη δολοφονία, η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Για συγκάλυψη «απεχθούς δολοφονίας» κάνει λόγο ο ΟΗΕ

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως η εξήγηση που έδωσε η Σαουδική Αραβία για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να είναι συγκάλυψη «μιας απεχθούς δολοφονίας».

«Τα ευρήματα της έρευνας των σαουδαραβικών αρχών σύμφωνα με τα οποία ο Κασόγκι πέθανε ως αποτέλεσμα μιας 'αψιμαχίας' στο εσωτερικό του προξενείου δεν είναι αξιόπιστα και σημαδεύουν ένα αβυσσαλέο νέο χαμηλό στα πεπραγμένα της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε μια δήλωση ο Σαμάχ Χαντίτντ, διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή

Κάλεσε τις σαουδαραβικές αρχές να εμφανίσουν τη σορό του Κασόγκι ώστε ανεξάρτητοι ιατροδικαστές να πραγματοποιήσουν νεκροψία. Είπε επίσης πως τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα για τον θάνατό του.

«Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μοναδική εγγύηση για αυτό που εμφανίζεται να είναι όλο και περισσότερο μια συγκάλυψη εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας των περιστάσεων της δολοφονίας του Κασόγκι ή προσπάθειες άλλων κυβερνήσεων να κρύψουν το θέμα κάτω από το χαλί ώστε να διατηρήσουν επικερδείς συμφωνίες όπλων και άλλους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Ριάντ», είπε ο Χαντίντ.

«Αυτή η απεχθής δολοφονία μέσα στο προξενείο ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή