Θρίλερ μέχρι το παρά πέντε για να βρεθούν οι ογδόντα βουλευτές

Θρίλερ μέχρι το παρά πέντε για να βρεθούν οι ογδόντα βουλευτές

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκτιμήσεις που κυριαρχούσαν στα Σκόπια ότι το αντιπολιτευόμενο VMRO δεν θα αντέξει τις αφόρητες πιέσεις του διεθνούς παράγοντα και, υπό το βάρος της ευθύνης από την ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας των Πρεσπών, στην ψηφοφορία για τις συνταγματικές τροποποιήσεις θα «σπάσει», επιβεβαιώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής με την υπερψήφιση από οκτώ βουλευτές του της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ και την απουσία από τη συνεδρίαση ενός, του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ποπόσκι.

Στην ψηφοφορία  που έγινε δυο φορές (μία ηλεκτρονικά και μια ονομαστικά) 80 βουλευτές , τα 2/3  του κοινοβουλίου , ψήφισαν “Ναι” στη συμφωνία, ενώ 39 ψήφισαν “Οχι”.

Στα Σκόπια οι πληροφορίες πύκνωναν τις τελευταίες ημέρες πως μεγάλη μερίδα στελεχών, διαβλέποντας τον κίνδυνο πολιτικής καταστροφής σε περίπτωση κατά την οποία κυβέρνηση και δυτικοί σύμμαχοι τους φορτώσουν το ναυάγιο της συμφωνίας και τον επακόλουθο αποκλεισμό από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, πίεζε την ηγεσία να χειριστεί με ρεαλισμό το θέμα. Και παρά τις οργισμένες διαψεύσεις του γραμματέα του κόμματος Κρίστιαν Μίτσκοσκι πολλοί θεωρούσαν ότι στο τέλος θα λειτουργήσει το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης. Οπως και έγινε.

Μηνύματα στην ηγεσία

Οσο πλησίαζε η ώρα της ψηφοφορίας, όλο και περισσότερα ήταν τα στελέχη που διεμήνυαν στην ηγεσία ότι δεν θα ήταν «προδοσία» η υπερψήφιση των τροποποιήσεων από έναν αριθμό βουλευτών, έστω υπό τη χλιαρή αποδοκιμασία της, ώστε να μην αλλάξει στάση το κόμμα απέναντι στη συμφωνία. Κάπως έτσι η «D Day» εξελίχθηκε σε θρίαμβο για τον Ζόραν Ζάεφ που, εφόσον η διαδικασία κυλήσει ομαλά όπως αναμένεται και στις κατ’ άρθρον ψηφοφορίες, θα «τρέξει» τον οδικό χάρτη ώστε να προλάβει τις προθεσμίες για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Στα Σκόπια, πάντως, δεν αποκλείουν ο Ζάεφ ακόμα και μετά τη νίκη της Παρασκευής να προκηρύξει εκλογές προκειμένου να επιτύχει τη λαϊκή αναβάπτιση της μέχρι τώρα πολιτικής του με αιχμή τη συμφωνία των Πρεσπών και την εξάλειψη της «σκιάς» του δημοψηφίσματος. Εάν, πάντως, η Βουλή άναψε την Παρασκευή το πράσινο φως για την τροποποίηση του συντάγματος, πιθανότατα από αύριο θα αρχίσει να τρέχει ο σχεδιασμός για τα επόμενα στάδια, δηλαδή τη σύνταξη σχεδίων τροπολογιών, την ψηφοφορία για κάθε ένα εξ αυτών, τη δημόσια διαβούλευση και την τελική ψηφοφορία με ορίζοντα το τέλος του έτους, ενώ η Αθήνα καλείται να πάρει την «καυτή πατάτα» της κύρωσης της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Ο «λευκός καπνός» από το Κοινοβούλιο βγήκε μεσάνυχτα της Παρασκευής και σε ατμόσφαιρα που παρέπεμπε σε πολιτικό θρίλερ. Οι παρασκηνιακές διεργασίες για την εξεύρεση από τον Ζάεφ οκτώ βουλευτών του VMRO, ώστε να εξασφαλίσει πλειοψηφία των 2/3, κράτησαν ώρες και ώς την τελευταία στιγμή δεν φαινόταν ότι είχε βρει τους 80 βουλευτές αν και δήλωνε αισιόδοξος σε όλους τους τόνους. Την ίδια στιγμή, ο Μίτσκοσκι εμφανιζόταν βέβαιος ότι δεν θα του φύγει κανείς από τους βουλευτές του.

Εντός Βουλής, με την έναρξη της διαδικασίας τα νεύρα ήταν τεντωμένα, με τους βουλευτές του VMRO να ψάχνουν στην ομάδα τους πιθανούς «προδότες» και τους συναδέλφους της «άλλης πλευράς», να προσπαθούν να μαντέψουν ποιοι μπορεί να είναι οι «γενναίοι» ή αλλιώς παράτολμοι, δεδομένων των απειλών που δέχονταν οι ύποπτοι προς αποσκίρτηση που θα τους ακολουθήσουν στην ψηφοφορία. Εκτός, η χώρα παρακολουθούσε με αγωνία τα τεκταινόμενα στη Βουλή και οι πολίτες αισθάνονταν οτι κρινόταν το μέλλον της τουλάχιστον ως προς την ευρωατλαντική της προοπτική.

Μετά την ψηφοφορία το VMRO απέπεμψε επτά βουλευτές που υπερψήφισαν κόντρα στην κομματική γραμμή σε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του. “Οι επτά βουλευτές που ενήργησαν κόντρα στη θέση του κόμματος και των πολιτών απογοήτευσαν εμένα ,το κόμμα και την πατρίδα. Πρέπει να ζήσουν μ αυτό.” δήλωσε ο ηγέτης του Χρίστιαν Μιτσόσκι. Σε κάποιους απ’ αυτούς πρόσθεσε ο ίδιος , υποσχέθηκαν αμνηστία .”Ίσως να έπεσαν και μετρητά στο τραπέζι,αλλά σαν άνθρωπος δεν μπορώ να δικαιολογήσω ή να κατανοήσω τις ενέργειές του” κατέληξε.

Διεθνές ενδιαφέρον

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί είχαν και αυτοί το βλέμμα στραμμένο στα Σκόπια, το ίδιο και η Αθήνα που θα κληθεί να διαχειριστεί τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ γύρω από τη συμφωνία, ανάλογα με την τροπή που αυτές θα λάβουν. Τώρα, πλέον, και εφόσον η ελληνική Βουλή κυρώσει τη συμφωνία, η ΠΓΔΜ παίρνει τον δρόμο για το ΝΑΤΟ, του οποίου προβλέπεται να γίνει πλήρες μέλος στα μέσα του άλλου χρόνου, εφόσον βεβαίως το αίτημα προς τη Συμμαχία εγκριθεί και από τα Κοινοβούλια και των άλλων κρατών-μελών, κάτι που αναμένεται ότι θα γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή