Αιγιαλίτιδα ζώνη Ιονίου στα 12 μίλια

Αιγιαλίτιδα ζώνη Ιονίου στα 12 μίλια

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, στη ζώνη από τα Διαπόντια νησιά έως και τα Αντικύθηρα, μια περιοχή η οποία αφορά τις θαλάσσιες ζώνες που έχει η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αλβανία είναι έτοιμη να προχωρήσει η Αθήνα. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες το πρωί από τον Νίκο Κοτζιά κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Κοτζιάς είπε, συγκεκριμένα, ότι «η εξωτερική μας πολιτική κλείνει στο πρώτο βήμα ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών αλλά με κρατική μορφή 25 ετών αλλά επίσης ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο. Είναι έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα». Με βάση αυτά η Ελλάδα επεκτείνει από τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα, σε όλο το μέτωπο του Ιονίου πελάγους, την αιγιαλίτιδα ζώνη της. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί και τα τρία βήματα που απαιτούνται, πρώτον να «κλείσουν» οι κόλποι, δεύτερον, να δημιουργηθούν οι γραμμές βάσης και, τρίτον, να γίνει η επέκταση στα 12 μίλια.

Όπως είναι γνωστό, η επέκταση των χωρικών υδάτων, αποτελεί ψηφισμένο «casus belli» από την Τουρκική Βουλή, ωστόσο, εν προκειμένω η Άγκυρα δεν έχει κάποιο λόγο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί σημαντική αλλαγή πολιτικής, καθώς παραδοσιακά η Ελληνική εξωτερική πολιτική είχε κινηθεί με βάση την ανακήρυξη των 12 μιλίων στο σύνολο της αιγιαλίτιδας ζώνης, κάτι που προφανώς δεν γινόταν λόγω του «casus belli».

Αυτές τις ημέρες, πάντως, η Τουρκία εξακολουθεί να κάνει επίδειξη δυνάμεως στην Ανατολική Μεσόγειο. Η έξοδος του ερευνητικού σκάφους «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρός Πασά» στην Ανατολική Μεσόγειο οδήγησε σε απότομη κλιμάκωση της έντασης, σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι Τούρκοι επιχείρησαν να διεξαγάγουν σεισμική έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα μέσω της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» απέτρεψε την εξέλιξη και εν συνεχεία ακολούθησε μια επικοινωνιακή και ρητορική έκρηξη εκ μέρους της Αγκυρας, την οποία η Αθήνα δεν ακολούθησε. Η γενικότερη εξέλιξη δεν αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά, καθώς ήδη από το καλοκαίρι ήταν απολύτως σαφές ότι η Aγκυρα επρόκειτο να δηλώσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.

Η περιοχή που έχει δεσμεύσει από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου για σεισμικές έρευνες είναι σχεδιασμένη πολύ προσεκτικά ώστε να «γκριζάρει» 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της τουρκικής υδρογραφικής υπηρεσίας στην Αττάλεια περιλαμβάνει σημαντική έκταση των οικοπέδων 4 και 5 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, η περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι για τους επόμενους 3,5 μήνες αφήνει εκτός την αιγυπτιακή ΑΟΖ, η οποία ξεκινά λίγο νοτιότερα. Πρόκειται εν ολίγοις για μια κίνηση, η οποία λειτουργεί προειδοποιητικά και προς το Κάιρο.

Το ενεργειακό παζλ

To «μήνυμα» προς το Κάιρο αφορά αφενός τις συζητήσεις που, δημοσίως τουλάχιστον, εμφανίζεται να διατηρεί με την Ελλάδα για καθορισμό ΑΟΖ στη ζώνη Κρήτης – Κάσου – Καρπάθου, αφετέρου την πολύ πιο πιθανή εξέλιξη της δημιουργίας ενός ενεργειακού άξονα Κύπρου και Αιγύπτου. Αποτελεί πάγια θέση της Αγκυρας ότι η Τουρκία έχει όρια ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τη Λιβύη, μην αναγνωρίζοντας ότι τα νησιά που βρίσκονται ενδιάμεσα διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Σε αυτά, βεβαίως, εκτός από την Κύπρο, περιλαμβάνονται η Κρήτη, καθώς και το σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

Ενας παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη από την Αθήνα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορεί να αποκτήσει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρωί της Παρασκευής, όταν οι Τούρκοι είχαν πια αποστείλει σημαντική ναυτική δύναμη προς συνδρομή του «Μπαρμπαρός», η Αθήνα απάντησε στο δίλημμα «αναλογικότητα δυνάμεων» ή «στρατηγική ψυχραιμία», κάνοντας τη δεύτερη επιλογή. Από το πρωί της Παρασκευής, σε συνεννόηση και με το υπουργείο Εξωτερικών, αποφασίστηκε ότι από τον ασύρματο της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» δεν θα εκπέμπεται μόνο το τυποποιημένο σήμα γνωστοποίησης ότι το «Μπαρμπαρός» εισέρχεται σε ελληνική περιοχή. Στο «Μπαρμπαρός» κοινοποιείται, επιπλέον, ότι όποια στοιχεία συλλέξει από περιοχή που ανήκει στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιηθούν από την Αθήνα για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που υπάρχει εκεί, εφόσον, βέβαια, δημιουργηθούν κάποτε αυτές οι προϋποθέσεις. Προφανώς, πρόκειται για νομική λεπτομέρεια η οποία έχει τη σημασία της, καθώς η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία κινούνται βάσει κυρίως τέτοιων επιχειρημάτων. Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα και στη Λευκωσία επικρατούν ψυχραιμία αλλά και ανησυχία. Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» ήλθε κάποια στιγμή αντιμέτωπη με συνολικά επτά τουρκικά πολεμικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή παρατηρείται και έντονη δράση υποβρυχίων. Από το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή πλέουν και τέσσερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η προφανής εξέλιξη η οποία ακολουθεί στην περιοχή είναι οι γεωτρήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρώτη γεώτρηση φαίνεται ότι έχει προγραμματιστεί να γίνει στον στόχο «Δελφίνη», όπου θεωρείται ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ύπαρξης φυσικού αερίου.

Η δεύτερη γεώτρηση θα γίνει στον στόχο «Γλαύκος». Η επιτυχία των συγκεκριμένων γεωτρήσεων εξαρτάται από την ποσότητα φυσικού αερίου την οποία θα φέρουν στην επιφάνεια. Σε περίπτωση που οι γεωτρήσεις αποκαλύψουν ένα κοίτασμα του μεγέθους του Ζορ (Αίγυπτος), της τάξεως των 15 τρισ. κυβικών μέτρων και άνω, τότε η Κύπρος θα γίνει ελκυστική και ως τοποθεσία για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Και θα δημιουργηθεί ένας ενεργειακός διάδρομος στην Ανατολική Μεσόγειο που θα συνδέει την Κύπρο με την Αίγυπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή