Ο Πολάκης, οι κάλπες και η Novartis

Ο Πολάκης, οι κάλπες και η Novartis

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την προεκλογική περίοδο, η οξεία πολιτική αντιπαράθεση, που αυτονόητα προκαλείται, περνά σχεδόν πάντα και μέσα από τη Δικαιοσύνη, καθώς τα τελευταία χρόνια μέσω της δικαστικής οδού δημιουργούνται θέματα που είτε επιφέρουν πολιτικά πλήγματα είτε πυροδοτούν εξελίξεις, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό.

Η πρόσφατη τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, η «ενασχόληση» του οποίου με τη Δικαιοσύνη και με υποθέσεις σκανδάλων είναι διαρκής, «για την ανάγκη να μπουν κάποιοι φυλακή ενόψει των προσεχών εκλογών» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και έφερε στο προσκήνιο πραγματικές ή εικαζόμενες πολιτικές επιδιώξεις για το κλίμα που θα διαμορφωθεί κατά την προεκλογική περίοδο.

Τα όσα είπε ο κ. Πολάκης, υπονοώντας διώξεις και φυλακίσεις με πολιτικό πρόσημο, προκάλεσαν αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρεί σε προσωπική ανάρτηση καταδίκης της δήλωσης Πολάκη και μάλιστα στα αγγλικά για προφανείς λόγους, ενώ σχόλια επικριτικά δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας όμως, πέραν αυτών, προκάλεσε αντιδράσεις και συζητήσεις και μέσα στη Δικαιοσύνη, με πολλούς δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, όλων των βαθμίδων, να εκλαμβάνουν τις δηλώσεις αυτές ως μήνυμα παρέμβασης για εκκρεμείς υποθέσεις που διαθέτουν, εκ των πραγμάτων, πολιτικά χαρακτηριστικά. Αλλωστε, πρωτίστως εκείνη της Novartis, προσφέρεται για πολιτικά πλήγματα, κάτι που γίνεται ήδη με σειρά δημοσιευμάτων, τα οποία μιλούν για δωρολήπτες πολιτικούς και για στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έρευνες, ενώ παρόμοιες πληροφορίες, που επισήμως δεν επιβεβαιώνονται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, δημιουργούν κλίμα για επικείμενες διώξεις πολιτικών τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας.

Αιχμές και υπονοούμενα

Η τοποθέτηση Πολάκη δεν εξαντλήθηκε στην «ανάγκη φυλακίσεων» αλλά επεκτάθηκε και σε θέματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, κάτι που έχει προκαλέσει πρόσθετες αντιδράσεις μέσα στο δικαστικό σώμα, καθώς με τις δηλώσεις του υπονόησε –αφήνοντας αιχμές– ότι δικαστές σκοπίμως καθυστερούν να φέρουν εις πέρας υποθέσεις σκανδάλων «και πρέπει να σπρώχνονται». Στις δηλώσεις Πολάκη απάντησε με ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων, η οποία καταδίκασε ευθέως τις τοποθετήσεις του υπουργού και κάλεσε την κυβέρνηση στο εξής να αποφεύγει παρεμβατικές κινήσεις και να αφήσει τους δικαστικούς λειτουργούς ανεπηρέαστους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Σε ό,τι αφορά το «διά ταύτα» των υποθέσεων που εκκρεμούν για έρευνα, η υπόθεση της Novartis αποτελεί την κορωνίδα εκείνων που θα προσφέρουν πολιτικά επιχειρήματα στο πεδίο της πολιτικής διαφθοράς, με τις εκτιμήσεις δικαστικών πηγών να κάνουν λόγο ακόμα και για άσκηση διώξεων μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ομως προς το παρόν, εκείνο που κυριαρχεί είναι η απόφαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς να κλείσει τους φακέλους με αρχειοθέτηση για κάποιους από τους δέκα συνολικά πολιτικούς τα ονόματα των οποίων επιχειρήθηκε να εμπλακούν στην υπόθεση και η έρευνα να μείνει ανοικτή για όσους υπάρχουν η προσδοκάται ότι θα υπάρξουν στοιχεία.

Η εμπειρία άλλωστε της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της υπόθεσης που απεδείχθη φιάσκο καθιστά το όλο εγχείρημα σύνθετο, ενώ τα αποδεικτικά στοιχεία που θα θεμελιώσουν ενδεχόμενες κατηγορίες οφείλουν να είναι «δεμένα» και αξιόπιστα για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο με τους ανώνυμους μάρτυρες που προσέφεραν στοιχεία, αλλά χωρίς ατράνταχτες αποδείξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή