ΟΗΕ κατά Ορμπαν, που ξεκίνησε διωγμό αστέγων

ΟΗΕ κατά Ορμπαν, που ξεκίνησε διωγμό αστέγων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανής στα ευρωπαϊκά χρονικά είναι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του λαϊκιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, να τροποποιήσει άρθρο του συντάγματος επιτρέποντας στην αστυνομία να απομακρύνει αστέγους και να τους φυλακίζει εάν δεν συμμορφώνονται.

Το νομοθέτημα, που απαγορεύει στους αστέγους να κοιμούνται σε δημόσιους χώρους και επιτρέπει στην αστυνομία να κατεδαφίζει τις αυτοσχέδιες κατασκευές τους, χαρακτηρίσθηκε απάνθρωπο από την υπεύθυνη στέγασης του ΟΗΕ, Λεϊλάνι Φαρχά. Υστερα από τρεις προειδοποιήσεις, η αστυνομία μπορεί να συλλαμβάνει τους παραβάτες, για να τους παραπέμψει ενώπιον της Δικαιοσύνης, με τον ποινικό κώδικα να προβλέπει ποινές φυλάκισης για το αδίκημα.

«Χωρίς εμπόδια»

«Ο νέος νόμος εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, καθώς θα εγγυάται ότι οι άστεγοι δεν θα περνούν τις νύχτες στον δρόμο και ότι οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν στον δημόσιο χώρο χωρίς εμπόδια», είπε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Ατίλας Φούλοπ. Η Ουγγαρία, όμως, διαθέτει μόλις 11.000 κλίνες σε κέντρα φιλοξενίας αστέγων, ενώ περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο. «Ποιο έγκλημα έχουν διαπράξει; Το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο νόμος αυτός, που ποινικοποιεί την ανέχεια, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε σε ανοικτή της επιστολή προς την κυβέρνηση της Βουδαπέστης η κ. Φαρχά. Η κυβέρνηση Ορμπαν, όμως, αδιαφορεί για την επίλυση του προβλήματος των αστέγων, που απαιτεί μεγάλα κεφάλαια και την εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών, προτιμώντας να δαιμονοποιεί τους αστέγους για βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος.

Τον Σεπτέμβριο, το Ευρωκοινοβούλιο είχε καταγγείλει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ουγγρικής κυβέρνησης για το προσφυγικό και άλλα θέματα, ως απειλές στις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε., εγκαινιάζοντας σπάνια διαδικασία, ικανή να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον κράτους-μέλους της Ενωσης. Η εισηγήτρια της πρότασης στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζούντιθ Σαρτζεντίνι των Πρασίνων, έκανε λόγο για νομοθετική παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών με στόχο τα ουγγρικά πανεπιστήμια, τους μετανάστες, τις μειονότητες και τώρα τους αστέγους. Τις κατηγορίες των Ευρωπαίων επικριτών της απέρριψε η ουγγρική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, που χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις «μία μικρή εκδίκηση των Ευρωπαίων πολιτικών, που στηρίζουν τη μετανάστευση». Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Ορμπαν επαίνεσε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, που υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία του Ορμπαν είναι «πολύ πιο δημοκρατική από ό,τι η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν, που μεταμορφώνεται σε αυταρχικό καθεστώς».

Τα εύσημα της Μαρίν Λεπέν δεν αρκούν, όμως, για να προστατεύσουν την Ουγγαρία από τις επερχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, που μπορούν να καταλήξουν ακόμη και στη στέρηση πολύτιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων από την κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή