Το Βέλγιο χτύπησε τη διαφθορά

Το Βέλγιο χτύπησε τη διαφθορά

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε λόγια, ούτε δημόσιες απειλές, ούτε περιττές κινήσεις εντυπωσιασμού: μια σοβαρή, αστραπιαία και καλά συντονισμένη προσπάθεια των βελγικών δικαστικών και αστυνομικών αρχών, με τη συνδρομή και ξένων αστυνομιών, ήταν αρκετή για την εξάρθρωση του μεγάλου κυκλώματος που λυμαινόταν το βελγικό ποδόσφαιρο και είχε απλώσει τα πλοκάμια του και σε άλλες χώρες. Συλλήψεις και προσαγωγές συνεχίζονται για το σκάνδαλο διαφθοράς και στημένων αγώνων με πρωταγωνιστή έναν μεγαλοατζέντη.

Δεν είχε προλάβει να ξημερώσει η 10η Οκτωβρίου, όταν η βελγική αστυνομία εισέβαλε με τα εντάλματα στο χέρι σε δεκάδες γραφεία και σπίτια στο Βέλγιο, σε συνδυασμό με αντίστοιχες εφόδους σε Γαλλία, Λουξεμβούργο, Σκόπια, Σερβία αλλά και Κύπρο, συλλέγοντας πλούσια στοιχεία για το κύκλωμα που έκρυβε προμήθειες, έκλεβε φόρους και έστηνε αγώνες τα τελευταία χρόνια.

Πέτρα του σκανδάλου ο Γαλλοϊρανός Μότζι Μπαγιάτ, ο 44χρονος μάνατζερ παικτών και προπονητών που έχει στην ιδιοκτησία του τη βελγική ομάδα Σαρλερουά και φέρεται να έχει το γενικό πρόσταγμα λίγο έως πολύ σε ό,τι μεταγραφή γίνεται από και προς τις βελγικές ομάδες, σε συνεργασία με ένα μεγάλο δίκτυο συναδέλφων του. Το κλειδί ήταν ότι οι εκτεταμένες του γνωριμίες τον έκαναν αρκετά «έμπιστο» ώστε να αποκομίζει σεβαστές προμήθειες και να τις αποκρύβει απο το κράτος, μαζί με την πραγματική αξία των μεταγραφών.

Ο κ. Μπαγιάτ, που «πιστώνεται» τον ερχομό αρκετών ποδοσφαιριστών και προπονητών στην Ελλάδα, φρόντιζε μέσω του δικτύου του να διοχετεύει τα κέρδη του σε ξένες τράπεζες, μεταξύ των οποίων και πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο.

Η ικανότητά του να προωθεί Βέλγους στο εξωτερικό –όμοια με αυτή του συναδέλφου του Ζόρζε Μέντες που έχει γεμίσει την Ευρώπη Πορτογάλους παίκτες και προπονητές– τον κατέστησε πολύτιμο στο βελγικό ποδοσφαιρικό σύστημα. Με το αζημίωτο βεβαίως…

Ωστόσο, μία έκθεση προ μηνών της Μονάδας Ερευνας Απάτης στον Αθλητισμό της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου έδειξε τι συνέβαινε. Οι βελγικές αρχές δεν έκαναν τα στραβά μάτια. Ερεύνησαν, προγραμμάτισαν τη δικαστική και αστυνομική επιχείρηση, συνεννοήθηκαν και με τις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές (Eurojust) οι οποίες μοίρασαν εντολές στις άλλες εθνικές αστυνομίες, και χτύπησαν σαν… κόμπρα το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης.

Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες προσαγωγές και πολλές συλλήψεις, ανακρίσεις, αλλά και τεράστια αναστάτωση στο βελγικό ποδόσφαιρο, στον βαθμό που ενώ είχε διακοπεί έτσι κι αλλιώς το πρωτάθλημα λόγω των εθνικών ομάδων, η ομοσπονδία ανέβαλε και την αγωνιστική της β΄ κατηγορίας της χώρας το περασμένο Σαββατοκύριακο, μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα και να «κάτσει η σκόνη»!

Σε ποιους, λοιπόν, «κάθεται» η σκόνη, πέρα από τον πολύ κ. Μπαγιάτ; Σε δύο διεθνείς διαιτητές, στον προπονητή της πρωταθλήτριας Κλαμπ Μπριζ Ιβάν Λέκο που έχει περάσει ως βοηθός προπονητή και από τον ΠΑΟΚ, στον πρώην αθλητικό διευθυντή της Αντερλεχτ, σε ατζέντηδες και σε ποδοσφαιριστές των ομάδων που πέρυσι έδωσαν «μάχη» για την αποφυγή του υποβιβασμού, εκεί όπου φέρεται να έχουν στηθεί αγώνες στις τελευταίες αγωνιστικές.

Πέντε άτομα, μεταξύ τους κι ο κ. Μπαγιάτ, είναι στα κρατητήρια, κι άλλα τέσσερα βγήκαν με περιοριστικούς όρους. Και η έρευνα συνεχίζεται.

Αμεσα μέτρα

Οι Βέλγοι, όμως, δεν σταματούν στην καταστολή. Η βελγική λίγκα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι προχωρεί και σε ενέργειες πρόληψης τέτοιων φαινομένων, δημιουργώντας επιτροπή αλλαγής των όρων λειτουργίας των ατζέντηδων στο ποδόσφαιρο, με επικεφαλής έναν πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

Θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, όρια στον αριθμό πελατών που μπορεί να έχει ένας ατζέντης σε κάθε σύλλογο, απαγόρευση να έχει ο προπονητής τον ίδιο ατζέντη με κάποιους παίκτες του, συγκεκριμένα ποσοστά προμήθειας για τις μεταγραφές στις οποίες συμμετέχει κάθε ατζέντης, και όρος να πληρώνονται οι ατζέντηδες από τους ίδιους τους παίκτες, με κοινοποίηση στην ομοσπονδία, και όχι από τους συλλόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή