Υποχωρούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν σήμερα πτώση, αφού ο οίκος Moody's χαρακτήρισε σταθερή την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, ενώ προχώρησε την Παρασκευή σε μια αναμενόμενη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας.

Οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι ο διεθνής οίκος όχι μόνο θα υποβάθμιζε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας στο Baa3 – τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα – αλλά θα χαρακτήριζε τις προοπτικές «αρνητικές», αυξάνοντας τον κίνδυνο να βρεθεί στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Όχι μόνο ο Moody's κράτησε σταθερές τις προοπτικές, αλλά είναι και σχετικά αισιόδοξοι για το ιταλικό έλλειμμα, λέγοντας ότι θα είναι γύρω στο 2,5% για τα επόμενα τρία χρόνια», σχολίασε ο αναλυτής της DZ Bank Ντάνιελ Λεντς.

«Άλλοι υπολογισμοί, μεταξύ των οποίων και οι δικοί μας, καταλήγουν σε διαφορετικά υψηλότερα συμπεράσματα, άρα συνολικά φαίνεται τώρα πως είναι απίθανη μια υποβάθμιση στην κατηγορία «junk» από τον Moody's βραχυπρόθεσμα. Ούτε από τον S&P περιμένουμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο οίκος S&P Global αναμένεται να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας την Παρασκευή. Αυτή τη στιγμή η αξιολόγησή του είναι δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk» στο BBB.

Η απόδοση του πενταετούς ιταλικού ομολόγου μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης σε χαμηλό δύο εβδομάδων στο 2,63%. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς ήταν κατά 26,5 μονάδες βάσης χαμηλότερη στο 3,39%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τις αρχές Ιουνίου.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού ομολόγου μειώθηκε στις 284 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή