Τραμπ: Αντίποινα σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής που άφησαν το «καραβάνι» μεταναστών να πλησιάσει τα σύνορα

Τραμπ: Αντίποινα σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής που άφησαν το «καραβάνι» μεταναστών να πλησιάσει τα σύνορα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες μετανάστες της Κεντρικής Αμερικής που ελπίζουν να φτάσουν στις Η.Π.Α. αποφάσισαν τη Δευτέρα να ξεκουραστούν στην πόλη Ταπατσούλα, νότια του Μεξικό ή να ξαναρχίσουν την επίπονη πορεία τους προς τα σύνορα με τις ΗΠΑ, ενόσω ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με κυρώσεις τις κυβερνήσεις χωρών της Κεντρικής Αμερικής που επιτρέπου τη διέλευση του «καραβανιού» που περιλαμβάνει περισσότερους από 7.000 ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση.

Μέσω ανάρτησής του στο Twitter ο Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι ειδοποίησε τις στρατιωτικές και ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ότι το «καραβάνι» των μεταναστών από την Ονδούρα στα σύνορα θέτει τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης». Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το αν έδωσε κάποια άλλη εντολή στις αρμόδιες αρχές. 

Τραμπ: Αντίποινα σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής που άφησαν το «καραβάνι» μεταναστών να πλησιάσει τα σύνορα-1

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι η αστυνομία και ο στρατός του Μεξικό δεν είναι σε θέση να σταματήσουν «το καραβάνι» που κατευθύνεται προς τα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εχω ειδοποιήσει την περιπολία στα σύνορα και τον στρατό ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής έκτακτης ανάγκης». 

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν «την περικοπή ή την ουσιαστική μείωση» της βοήθειας προς τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής (Γουατεμάλα, Ονδούρα και Σαλβαδόρ), εκφράζοντας την απογοήτευσή του επειδή οι χώρες αυτές δεν στάθηκαν ικανές «να εμποδίσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να εισέλθουν παρανόμως στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Θα αρχίσουμε να κόβουμε ή να μειώνουμε σημαντικά την τεράστια διεθνή βοήθεια που τους χορηγούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τραμπ: Αντίποινα σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής που άφησαν το «καραβάνι» μεταναστών να πλησιάσει τα σύνορα-2

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες πολίτες της Ονδούρας από το «καραβάνι» των μεταναστών έφτασαν το Σάββατο βράδυ στη μεξικανική πόλη Σιουδάδ Ιδάλγο, αφού πέρασαν παράτυπα τα σύνορα με τη Γουατεμάλα, ενώ μερικές χιλιάδες ακόμη περιμένουν στη γέφυρα που υπάρχει στη μεθόριο για να εισέλθουν νόμιμα στο Μεξικό.

Τραμπ: Αντίποινα σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής που άφησαν το «καραβάνι» μεταναστών να πλησιάσει τα σύνορα-3

H διαδρομή που ακολουθούν οι μετανάστες για να φτάσουν στις ΗΠΑ σύμφωνα με διάγραμμα του βρετανικού BBC.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, πρόκειται για περίπου 1.000 πολίτες της Ονδούρας, οι οποίοι σε μια προσπάθεια να δραπετεύσουν από την ανεργία και τη βία πήραν λεωφορεία από το Σαν Πέδρο με προορισμό τις ΗΠΑ. 

Η Ονδούρα θεωρείται μια από τις πιο βίαιες χώρες του κόσμου με ετήσιο ποσοστό 43 ανθρωποκτονιών ανά 100.000 κατοίκους. Όπως και στη Γουατεμάλα και το Σαλβαδόρ, οι συμμορίες σπέρνουν τον τρόμο στη χώρα, όπου το 68% των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο καραβάνι που εγκαταλείπει την Ονδούρα για φέτος, ενώ αντίσοιχο κονβόι έφτασε τον Απρίλιο στην Τιχουάνα, στα νότια σύνορα με τις ΗΠΑ, αφού διέσχισαν μια απόσταση 3. 500 χιλιομέτρων. 

Τραμπ: Αντίποινα σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής που άφησαν το «καραβάνι» μεταναστών να πλησιάσει τα σύνορα-4

Η πορεία αυτή οργανώθηκε από ομάδα ακτιβιστών υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ονομάζεται Pueblo Sin Fronteras (άνθρωποι χωρίς σύνορα) που λέει ότι προσπαθεί να επιστήσει την προσοχή στη δυστυχία που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και τους κινδύνους που διατρέχουν κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν με ασφάλεια στις ΗΠΑ.

Το «καραβάνι» σχηματίστηκε για την προστασία των μεταναστών στο δύσκολο ταξίδι τους καθώς μια μεγάλη ομάδα ατόμων γίνεται δυσκολότερα στόχος διακινητών. 

Πως δικαιολογείται η «σκληρή» αντίδραση του Τραμπ

Η μείωση των παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ αποτέλεσε έναν από τους κύριους στόχους της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις 6 Νοεμβρίου, η έλευση χιλιάδων μεταναστών από τα σύνορα με το Μεξικό ενδέχεται να αποτελέσει πλήγμα στη διακυβέρνησή του. 

Τραμπ: Αντίποινα σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής που άφησαν το «καραβάνι» μεταναστών να πλησιάσει τα σύνορα-5

Προ ημερών μάλιστα, ο Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για «αδύναμους νόμους» στο μεταναστευτικό, ενώ σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι: «Κάθε φορά που βλέπετε ένα καραβάνι ή μεμονωμένα άτομα να έρχονται παράνομα ή προσπαθούν να έρθουν στη χώρα μας παράνομα, να κατηγορείτε τους Δημοκρατικούς επειδή δεν μας έδωσαν τις ψήφους για να αλλάξουμε τους θλιβερούς νόμους μετανάστευσης!». 

Εντωμεταξύ, για το 15% των ψηφοφόρων η μετανάστευση είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή