Η κατοικία βρίσκεται στο λόφο Πανί του Δήμου Αλίμου, σε ένα οικόπεδο με έντονη κλίση, προσανατολισμό στον άξονα βορρά-νότου και πανοραμική θέα προς τη θάλασσα.

Κεντρική ιδέα της σύνθεσης αποτέλεσε η διάρθρωση της κατοικίας σε δύο βασικές διακριτές ενότητες, οι οποίες περιέχουν τις βασικές λειτουργίες της κατοικίας και τοποθετούνται σε δύο στάθμες.

Η πρώτη, η οποία τοποθετείται χαμηλότερα, περιέχει τις πιο ιδιωτικές λειτουργίες των υπνοδωματίων και των λουτρών και εκφράζεται σαν ένας πιο συμπαγής και βαρύς όγκος από εμφανές σκυρόδεμα.

Αντίθετα, αυτή που τοποθετείται ψηλότερα, περιέχει τις κοινόχρηστες λειτουργίες της κατοικίας, χώρο εισόδου, φαγητού και διημέρευσης, και εκφράζεται σαν ένα πιο ελαφρύ πρίσμα με λεπτότερες διατομές και πιο ραδινές αναλογίες με έντονη τη διαφάνεια και το λευκό χρώμα.

Αυτές τις δύο ενότητες που λειτουργούν αντιστικτικά, πλαισιώνουν ο κατακόρυφος πέτρινος όγκος του τζακιού, που εκτείνεται μέχρι και το δώμα, και το επίμηκες μεταλλικό στέγαστρο, το οποίο περιλαμβάνει ενσωματωμένες οριζόντιες και κατακόρυφες τέντες για τον έλεγχο του ηλιασμού του υπαίθριου χώρου του πρώτου ορόφου

Οι δύο βασικοί όγκοι, γραμμικοί στο σχήμα, διατάσσονται παράλληλα τόσο με το πρόσωπο του οικοπέδου προς το δρόμο, όσο και με τις υψομετρικές καμπύλες του φυσικού εδάφους.

Λόγω της έντονης κλίσης, και για να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ικανοποιητική χωροθέτηση του κτιρίου, τόσο ως προς την τοπογραφία, δηλαδή το φυσικό έδαφος, όσο και ως προς τη γεωμετρία και ρυμοτομία του οικοπέδου, η είσοδος γίνεται από τη στάθμη του ορόφου, μέσα από ένα διώροφο σε ύψος χώρο που περιλαμβάνει το κλιμακοστάσιο και σου επιτρέπει να έχεις μια καλή εποπτεία των βασικών επιπέδων της κατοικίας.

Στη στάθμη αυτή, μαζί με τις κοινόχρηστες λειτουργίες, τοποθετείται και η δεξαμενή κολύμβησης, που αποτέλεσε μια ισχυρή πρόκληση για το σχεδιασμό του στατικού φορέα.

Καθοριστικό παράγοντα στο σχεδιασμό, τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού χώρου της κατοικίας, αποτέλεσε η θέα προς τη θάλασσα.

Αυτή καθόρισε τη γραμμική ανάπτυξη - χωροθέτηση των κυρίων χρήσεων, αλλά και την όσο το δυνατόν πιο ενιαία και ανοικτή εσωτερική διαμόρφωση.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί και στη συνεργασία με τους ιδιοκτήτες, ένα νέο ζευγάρι που δραστηριοποιείται στο χώρο του επίπλου και του design, οι οποίοι υποστήριξαν και προώθησαν με δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο τις αρχιτεκτονικές επιλογές.

Επιμέλεια: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ISV / www.isv.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ