Συνεχίζεται σήμερα η απολογία Παπαντωνίου

Συνεχίζεται σήμερα η απολογία Παπαντωνίου

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεκόπη για πρωί της Τρίτης η απολογία του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η απολογία διεκόπη λόγω κόπωσης μετά από σχεδόν δώδεκα ώρες, καθώς ο πρώην υπουργός βρέθηκε στις 9 το πρωί στο ανακριτικό γραφείο, οπότε και ξεκίνησε η όλη διαδικασία.

Κατά τη μαραθώνια απολογία του ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή Γιώργου Ευαγγέλου, ο πρώην υπουργός, ο οποίος αρνείται τόσο την κατηγορία ότι ζημίωσε το δημόσιο με τη σύμβαση για τις φρεγάτες, όσο και ότι διέπραξε αδίκημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, απάντησε σε βροχή ερωτήσεων για τη σύμβαση, που υπογράφηκε επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και τον εντοπισμό 2,8εκ. Ελβετικών φράγκων, που οι ανακριτικές αρχές συνδέουν με μαύρες πληρωμές του πρώην υπουργού σχετικά με το πρόγραμμα των φρεγατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα υπέβαλε σειρά ερωτήσεων στον πρώην υπουργό για τη σύμβαση της αναβάθμισης των φρεγατών, που φέρει τον αριθμό Ο10Β/03 και υπογράφηκε στις 6.2.2003, και η οποία κατά το κατηγορητήριο, υπήρξε ζημιογόνος για το ελληνικό δημόσιο. Τη θέση αυτή αρνείται ο πρώην υπουργός και προς τούτο προσκόμισε – κατά τις ίδιες πληροφορίες- σειρά εγγράφων και επιχειρημάτων, για το ότι η σύμβαση ήταν σύννομη και επιπλέον επικερδής για το δημόσιο, με την παράθεση πολλών παραμέτρων, και υποστηρίζοντας πρωτίστως ότι αν δεν είχε γίνει η σύμβαση και είχε ακυρωθεί,τότε ο ίδιος θα ήταν υπόλογος για σοβαρά αδικήματα και θα είχε προκαλέσει βλάβη στα συμφέροντα του δημοσίου.

Κατά το κατηγορητήριο η σύμβαση για τις φρεγάτες, πάνω στις οποίες στηρίζεται και η κατηγορία για το ξέπλυμα, προκάλεσε ζημιά στο δημόσιο, την οποία οι ανακριτικές αρχές προσδιορίζουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Για την εν λόγω σύμβαση, ο πρώην υπουργός προσκόμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των επιχειρημάτων προς αντίκρουση του βαρύτατου κατηγορητηρίου, το οποίο αποτελεί τόμο που ξεπερνά τις 650 σελίδες και σειρά εγγράφων προς επίρωση των ισχυρισμών του.

Σε ό, τι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος και η οποία μεταφράζεται στο ποσό των 2,8 εκατομμμυρίων ελβετικών φράγκων, το οποίο εντοπίστηκε σε λογαριασμούς τους και κατά το κατηγορητήριο αποτελεί μαύρο χρήμα που εισέπραξε μετά την υπογραφή της σύμβασης για τις φρεγάτες, κομβικός κρίθηκε κατά τις ανακριτικές αρχές ο ρόλος φίλου του πρώην υπουργού. Πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, στους λογαριασμούς του εντοπίστηκαν καταθέσεις διάφορων χρηματικών ποσών, τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για τις φρεγάτες και μετά την ανάληψη χρηματικών ποσών από τον αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της γαλλικής εταιρείας που μετείχε στο πρόγραμμα για τις φρεγάτες, Χαράλαμπου Μπεκατώρου, ο οποίος πλέον δεν ζεί.

Κατά το κατηγορητήριο, ο ενδιάμεσος κρίκος στη διακίνηση των μαύρων χρημάτων ήταν ο πολιτικός μηχανικός ο οποίος λειτούργησε, όπως αναφέρεται στο ογκωδέστατο κατηγορητήριο, ως «κάλυψη» για τον πρώην υπουργό. Ο ίδιος από την πλευρά του θεωρεί το όλο θέμα κατασκευή «εξωφρενικού τύπου», καθώς όπως υποστηρίζει, επιχειρείται να γίνει σύνδεση των αναλήψεων από τον Χαράλαμπο Μπεκατώρο και των καταθέσεων ενός άλλου προσώπου, που μεταξύ τους δεν συνδέονταν ούτε είχαν γνωριμία η άλλη σχέση.

«Μετά από 15 χρόνια ερευνών,φέρεται να υποστήριξε ο πρώην υπουργός, δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίου έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αποδείχθηκε μέτα από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν απο 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, αναφερόμενος στο κατηγορητήριο περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φέρεται να είπε: «Όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναληψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων πραγματοποιουν ένα ταξίδι στο διάστημα, για να μεταβουν σε ένα άλλο σύμπαν, αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό. Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος». Επίσης, έκανε λόγο για «δόλιες συρραφες δήθεν στοιχείων».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολιτικός μηχανικός που φέρεται ως ενδιάμεσος κρίκος στη διακίνηση του μαύρου χρήματος, απολογήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδος και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και άλλα περιοριστικά μέτρα και σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχθηκε ότι είχε σχέσεις με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, όμως δεν έδωσε – κατά τις ίδιες πληροφορίες- λεπτομερή στοιχεία για τις επίμαχες καταθέσεις του, τις οποίες το κατηγορητήριο συνδέει με το μαύρο χρήμα.

Στο μεταξύ, η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, η οποία επίσης έχει κληθεί σε απολογία, έλαβε προθεσμία για το πρώι της Τρίτης, προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον της ανακρίτριας και του συνεργάτης της. Πάντως, την Τρίτη αναμένεται εκτός απροόπτου να ληφθεί και η απόφαση για την τύχη του πρώην υπουργού, σχετικά με το αν θα κρατηθεί προσωρινά η θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή