Ν. Κοτζιάς: Χρειαζόμαστε νέες κυβερνητικές συμμαχίες

Ν. Κοτζιάς: Χρειαζόμαστε νέες κυβερνητικές συμμαχίες

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας. Τώρα έρχεται η στιγμή που έχουμε άλλο περιεχόμενο, ένα πρόγραμμα της αριστεράς και για την υλοποίησή του χρειάζονται άλλες δημοκρατικές συμμαχίες», ανέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κρήτη στο περιθώριο της εκδήλωσης του κινήματος «Πράττω».

«Το "Πράττω" θα απαιτήσει, όπως υπάρχει μια υπηρεσιακή επιτροπή για το ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων από την ίδια επιτροπή, να περνάνε και τα άλλα υπουργεία. Εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κωνσταντινούπολη είναι εγκληματίες» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν δεν παλεύεις ενάντια στη διαφθορά. Υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα. Ο πατριωτισμός όμως απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χρειάζεται ένα κίνημα ενάντια στο εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν. Εκμαυλίζεται ο δημόσιος βίος με fake news».

«Προσωπικά είχα τις διαφωνίες μου με την κυβέρνηση και τις έχω, αλλά τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει διαφωνίες; Παραιτείται. Εγώ από μικρό παιδί άκουγα: ουδείς παραιτείται. Τώρα παραιτήθηκα εγώ και είμαι υβριζόμενος. Λένε ότι είναι ύποπτο ότι παραιτήθηκα, ότι οι πολιτικοί δεν παραιτούνται για κάποιον άλλο λόγο θα παραιτείται. Δηλαδή η αθωότητα είναι μεγάλη ενοχή» τόνισε.

«Και τι άλλο επιδιώκουν αυτές οι ύβρεις και οι επιθέσεις στη δημόσια ζωή του τόπου; Γιατί δεν είναι προσωπικές επιθέσεις, είναι πολιτικές επιθέσεις απέναντι στην πολιτική και τη δημοκρατία. Επιδιώκουν να φοβηθεί όποιος έχει το θάρρος, το σθένος, να λέει τη γνώμη του, να φοβηθεί και να κλείσει το στόμα του. Και το δικό μου στόμα και του "Πράττω" δεν κλείνει. Είναι πολύ αργά για να το κλείσουν. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι Δημοκρατία. Προσωπικά ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι» επεσήμανε.

«Παίρνουμε πίσω το όνομα»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Θέλουμε ο πιο άμεσος γείτονάς μας να είναι κάτω από την επιρροή, την επίδραση και τον έλεγχο τρίτων δυνάμεων όπως είναι η Τουρκία; Θέλουμε, όπως θέλουν κάποιοι – θα μιλήσω όταν θα έρθει η ώρα – διαμελισμό κράτους στα Βαλκάνια και να μοιραστεί η χώρα μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας; Ή θέλουμε να έχουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια, σταθερότητα στα σύνορα, ανάπτυξη της επιρροής της χώρας μας σε αυτή την περιοχή για να μπορούμε να συμμαχήσουμε μαζί τους ενάντια στα αποσταθεροποιητικά φαινόμενα, να εμποδίζουμε τον μεγαλοϊδεατισμό τρίτων , να απομακρύνουμε την τουρκική δαγκάνα από τον βορρά και την ανατολή», τόνισε και συνέχισε:

«Το μεγάλο ερώτημα είναι, προτιμούμε αυτούς που ζουν από τα προβλήματα ή αυτούς που θέλουν να τα λύνουν και να προχωράει η χώρα; Θέλουμε τα προβλήματα ή τη λύση τους; Αυτό με το χέρι στην καρδιά πρέπει κάθε Ελληνας να το αποφασίσει. Όμως ποια λύση; Μία λύση σωστή όχι όποια όποια. Αλλά η λύση δεν συμβαδίζει με τη δύναμη της αδράνειας. Είναι σαν να καίγεται το σπίτι σας και να λέτε μην ρίξετε υλικό που σβήνει τη φωτιά γιατί μπορεί να μην τη σβήσει με μιας παντού».

«Η FYROM διεθνώς δεν λέγεται FYROM αλλά ‘Μακεδονία’ και αν δείτε τις εφημερίδες ακόμα και μετά την ψηφοφορία του Σαββάτου λένε ότι μετονομάζεται η ‘Μακεδονία’ σε Βόρεια Μακεδονία.  Παίρνουμε πίσω το όνομα» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός και συνέχισε:

«Η αντιπαλότητα απέναντι στη συμφωνία αναφέρεται σε δύο ζητήματα. Πρώτον η γλώσσα. Από τον 19ο αιώνα τους αναγνωρίζουμε μακεδονική γλώσσα. Πότε επίσημα οι υπουργοί αναφέρθηκαν σε αυτή τη γλώσσα; Ο Αβέρωφ. Που ήταν ο Αβέρωφ, ανήκε στην αριστερά; Και ποιος επέτρεψε αυτή η ονομασία να γίνει επίσημη στον ΟΗΕ; Το 1987 η κυβέρνηση Καραμανλή. Εμείς βάλαμε μία παράγραφο η οποία λέει ότι η γλώσσα που επικαλείται η άλλη πλευρά δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική, με την αρχαία ελληνική. Είναι σλαβική».

«Για την ιθαγένειά τους η συμφωνία λέει μακεδονική – πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Το δεύτερο κομμάτι το ξεχνάνε όλοι. Δεν μιλάμε για ταυτότητα εθνότητας μιλάμε για την ιθαγένεια», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αιγιαλίτιδα ζώνη ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι «θα πρέπει να μας επιβραβεύσουν, αν’ αυτού σκούζουν γιατί είναι οπαδοί της αδράνειας».

«Εμείς μεγαλώσαμε την Ελλάδα και θα την μεγαλώσουμε με τα Προεδρικά Διατάγματα για την αιγιαλίτιδα ζώνη» είπε και κατέληξε:

«Το μέγεθος στις αιγιαλίτιδες ζώνες που έχουμε ετοιμάσει είναι παραπάνω από μία ‘Θεσσαλία’ .  Προσθέτουμε μία ‘Θεσσαλία’ και μας λένε, όχι γιατί αν δεν την κάνετε ταυτόχρονα και παντού είναι σαν να υποχωρείτε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή