Οριακή άνοδος κατά 0,29% στο Χρηματιστήριο

Οριακή άνοδος κατά 0,29% στο Χρηματιστήριο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδύναμο αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο να διατηρήσει τη δυναμική του και τα ισχυρά κέρδη που σημείωνε έως τα μέσα της συνεδρίασης, ειδικά τη στιγμή που προερχόταν από τέσσερις εβδομάδες συνεχούς πτώσης, παρά το «σήμα» που πήρε από το (αρχικό) ράλι ανακούφισης στην Ιταλία, το οποίο και μεταδόθηκε ταχύτατα στα ελληνικά ομόλογα. Η ελληνική αγορά συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ευάλωτη, ενώ η μεταβλητότητα το τελευταίο εξάμηνο έχει χτυπήσει «κόκκινο» κρατώντας τους επενδυτές σε απόσταση, τηρώντας άκρως επιφυλακτική στάση και συμβάλλοντας καθοριστικά στη συναλλακτική απαξίωση που ταλανίζει το Χ.Α.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης μετά το +1,17% που σημείωσε ενδοσυνεδριακά, έκλεισε τελικά με οριακά κέρδη της τάξης του 0,29% στις 626,61 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 1.656,30 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,79% στις 475,95 μονάδες (χάρη στα κέρδη σε Alpha Bank και Eurobank), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,05 εκατ. ευρώ κυρίως χάρη στην έντονη κινητικότητα σε Εθνική και Alpha Bank στις τελικές δημοπρασίες, τη στιγμή που ο καθαρός τζίρος δεν ξεπέρασε τα 23 εκατ. ευρώ.

Θέλει χρόνο για να μπορέσει η αγορά να δώσει μια αντίδραση στην έντονα πτωτική τάση του τελευταίου διαστήματος, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Ο τραπεζικός κλάδος δοκιμάζει τα χαμηλά του για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα, περιμένοντας ως «μάννα εξ ουρανού» ένα θετικό νέο. Μια πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα της Πειραιώς θα μπορούσε να δώσει κάποιο θετικό μήνυμα.

Η κίνηση του Τιτάνα να αλλάξει φορολογική έδρα και να διαπραγματευτεί παράλληλα σε Παρίσι και Βρυξέλλες έχει να κάνει με την αδυναμία των τραπεζών να δανείσουν με χαμηλό επιτόκιο, αλλά και την αδυναμία των ξένων να δανείσουν σε μία ελληνική εταιρεία με χαμηλό κόστος, λόγω ρίσκου χώρας. Το πρόβλημα που έχει το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως καταλήγει, είναι τι θα γίνει εάν οι ξένες αγορές γυρίσουν σε πτωτική μεσοπρόθεσμη φάση, έχοντας χάσει το «bull market» των τελευταίων 10 ετών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα δεν θα πλήξουμε, μιας και το volatility θα έχει τον πρώτο λόγο, με μια αγορά να διψάει για θετικά νέα και προσδοκίες για το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή