Μικρές απώλειες στην Ευρώπη στη σκιά της Ιταλίας

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη στη σκιά της Ιταλίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σχετικά ήπια πτώση έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από περιπετειώδη συνεδρίαση, καθώς αρχικά οι επενδυτές είχαν αισθανθεί ανακούφιση από την απόφαση της Moody’s να διατηρήσει «σταθερή» την οικονομική προοπτική της ιταλικής οικονομίας. Ωστόσο, αργότερα άρχισαν να ανησυχούν περισσότερο για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρώμης -Βρυξελλών. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση, 0,4%, για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση, ενώ στην αρχή ενισχυόταν μέχρι και κατά 0,7%. Ενδεικτική είναι επίσης η πορεία των ιταλικών τραπεζικών μετοχών που αρχικά ενισχύονταν κατά 3,65% για να κλείσουν με υποχώρηση 1,5%. Ο δείκτης FTSE MIB του χρηματιστηρίου του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 0,6%. Η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησε σημαντικά χθες το πρωί, ωστόσο αυξήθηκε κάπως στη συνέχεια και τελικά διαμορφώθηκε στο 3,47%, από 3,67% την Παρασκευή με τη διαφορά με το γερμανικό δεκαετές ομόλογο να περιορίζεται στις 306 μονάδες βάσης. «Αυτές είναι ταραγμένες ημέρες. Το πρωί υπήρχε ευφορία και πλέον έχουμε επιστρέψει στη Γη. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει αλλάξει τίποτε», λέει στο Reuters ο Κάρλο Φρανκίνι, οικονομολόγος της Bance Ifigest στο Μιλάνο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με επίσης με πτώση, 0,1%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,26% και στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,62%. Τη χειρότερη επίδοση είχε ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης που έχασε σχεδόν 1%. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,36% έναντι του δολαρίου, ενώ η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,7% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Πτωτικά κινούνταν, χθες βράδυ, οι βασικοί δείκτες της Wall Street με εξαίρεση τον Nasdaq που ενισχυόταν, αλλά μόλις κατά 0,15%. O δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,45%, ενώ ο πολύ ευρύτερος δείκτης S&P 500 έχανε 0,41%. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά προσπαθεί να βρει κατεύθυνση μετά τη σύγκρουση, την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ αισιόδοξων και απαισιόδοξων επενδυτών που έληξε με ισοπαλία (εβδομαδιαία άνοδος μικρότερη από 0,1%). Ο δείκτης του δολαρίου έναντι έξι σημαντικών ξένων νομισμάτων ενισχύθηκε κατά 0,34%. Ελαφρά άνοδο κατέγραφε το πετρέλαιο με την τιμή του Brent να ενισχύεται κατά 0,21% στα 79,95 δολάρια το βαρέλι και την τιμή του αμερικανικού αργού να ενισχύεται κατά 0,46% στα 69,44 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή