Εισβολή διαδηλωτών στο γραφείο του Κ. Γαβρόγλου

Εισβολή διαδηλωτών στο γραφείο του Κ. Γαβρόγλου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοιτητές της Αριστεράς –φέρεται μία ομάδα να πρόσκειται στο ΚΚΕ και μία άλλη στα κόμματα της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς– αναγκάστηκε να δεχθεί στο γραφείο του, χθες, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Οι νέοι εξόργισαν τελικά τον υπουργό, ο οποίος ωστόσο δεν αποχώρησε, υποκύπτοντας στο αίτημά τους. Του ζητούσαν να καταλάβουν το γραφείο του.

Ειδικότερα, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο για τα σχέδια του υπ. Παιδείας για τη νέα δομή του Λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος του υπουργείου ήταν οι διαδηλωτές να μείνουν εκτός του αύλειου χώρου, έως ότου ολοκληρωθεί το συλλαλητήριο. Ωστόσο, οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο προαύλιο όταν οι φύλακες άνοιξαν την εξωτερική πόρτα για να εισέλθουν εισακτέοι στα ΑΕΙ που είχαν επείγουσες γραφειοκρατικές δουλειές να διεκπεραιώσουν.

Κατόπιν, η διαδρομή έως τον τρίτο όροφο του υπουργείου, όπου και τα γραφεία, ήταν εύκολη για τους περίπου πενήντα διαδηλωτές. Οταν έφτασαν έξω από το υπουργικό γραφείο αυτό είχε αποκλειστεί, αλλά το γεγονός δεν έκαμψε τους διαδηλωτές, οι οποίοι με επιθετικότητα χτυπούσαν τις πόρτες και ζητούσαν να δουν τον υπουργό. Προς εκτόνωση της έντασης, ο κ. Γαβρόγλου τους δέχθηκε.

Οταν οι διαδηλωτές μπήκαν στους χώρους του υπουργικού γραφείου, με ένταση άρχισαν να εκθέτουν τα αιτήματά τους, και κυρίως ζητούσαν «να μην προχωρήσουν οι αλλαγές για ένα σχολείο που εντατικοποιεί τη γνώση», όπως έλεγαν. Μάλιστα, οι μαθητές μίλησαν έντονα στον υπουργό, ζητώντας να αποχωρήσει και προκλήθηκε ένταση. Ο κ. Γαβρόγλου αρνήθηκε με αποφασιστικότητα και κατόπιν επιχείρησε να τους εξηγήσει τις αλλαγές για να πέσουν οι τόνοι, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αλλωστε, υπό τέτοιες συνθήκες διάλογος δεν μπορεί να γίνει. Τελικά, οι διαδηλωτές αποχώρησαν και κάποιοι έμειναν για λίγο στο προαύλιο του υπουργείου. Η συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας καλεί αυτή την εβδομάδα όλα τα σχολεία να επιστρέψουν στο υπουργείο Παιδείας το νομοσχέδιο που παρουσίασε. «Φτιάχνουμε φακέλους – πακέτα με το νομοσχέδιο σε κάθε σχολείο και τάξη και τα στέλνουμε ταχυδρομικώς στο υπουργείο Παιδείας με την ένδειξη “Σας επιστρέφουμε το απαράδεκτο νομοσχέδιό σας που κάνει χειρότερο το σχολείο. Να μην κατατεθεί! αγωνιζόμαστε για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει!”», προτρέπει η συντονιστική επιτροπή τους μαθητές.

Την ίδια στιγμή, οξύτατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχόλιο του κ. Γαβρόγλου (σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής) για την αντιμετώπιση του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική Αθηνών, «πού είναι το φοιτητικό κίνημα, πού είναι οι φοιτητές να διεκδικήσουν τους χώρους τους και την ακαδημαϊκή ειρήνη;». «Με πρωτοφανή προκλητικότητα ο υπουργός Παιδείας μετακυλίει ακόμη μία φορά την ευθύνη της κυβέρνησης για τη διαφύλαξη της νομιμότητας στα ΑΕΙ, στους ίδιους τους φοιτητές», ανέφερε η τομεάρχης παιδείας της Ν.Δ. κ. Νίκη Κεραμέως.

Τέλος, νέα φοιτητικά συλλαλητήρια προγραμματίζονται για την 1η Νοεμβρίου στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή