Νέα κούρσα πυρηνικών όπλων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία για ένα νέο γύρο ανταγωνισμού στο πεδίο των πυρηνικών όπλων πλανάται στη διεθνή ατμόσφαιρα ύστερα από την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από την ιστορική συμφωνία INF για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς.

«Εδώ πρόκειται για θέμα στρατηγικής ασφαλείας. Παρόμοια μέτρα μπορεί να κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο», τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η παραβίαση των προβλέψεων της INF (από τις ΗΠΑ) υποχρεώνει τη Ρωσία να λάβει μέτρα για τη θωράκιση της ασφάλειας… και την αποκατάσταση της ισορροπίας σε αυτό το πεδίο», προσέθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Η συμφωνία INF υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 1987 από τον Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Δικαιολογώντας την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, το περασμένο Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία. Η Μόσχα απορρίπτει αυτές τις αιτιάσεις και ισχυρίζεται ότι είναι οι ΗΠΑ εκείνες που παραβιάζουν, εδώ και καιρό, τους όρους της συμφωνίας, αναπτύσσοντας απαγορευμένα οπλικά συστήματα.

Η νέα μονομερής κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις από την Κίνα, αλλά και από σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Ουάσιγκτον και τόνισε ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να έχουν διαβουλεύσεις για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του την Κυριακή, προκειμένου να του τονίσει τη σημασία της συμφωνίας για την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στη Γηραιά Ηπειρο. Αλλά και η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε, διά της εκπροσώπου της Μάγια Κοτσίγιανιτς, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να μείνουν πιστές στη συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι η INF θα εφαρμόζεται πλήρως και ότι θα υπάρχουν αξιόπιστες διαδικασίες επιβεβαίωσης της εφαρμογής της. Σύμφωνα με την INF, οι ΗΠΑ μπορούν να αποσυρθούν από τη συμφωνία μετά την παρέλευση έξι μηνών από τη δημοσιοποίηση της πρόθεσής τους, γεγονός που θεωρητικά αφήνει περιθώρια για διαπραγμάτευση. Από χθες βρίσκεται στη Μόσχα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον για την παροχή εξηγήσεων. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε διαβουλεύσεις, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, με τον πρόεδρο του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή