ΘΕΑΤΡΟ

Γιώργος Μιχαηλίδης, σκηνοθέτης-κεφάλαιο για το θέατρο

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης πέθανε την Κυριακή το βράδυ, σε ηλικία 80 ετών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σκηνοθέτης και συγγραφέας με πυκνή παρουσία στο θέατρο, ειδικά τη μεταδιδακτορική περίοδο, διανοούμενος του θεάτρου και δάσκαλος ήταν ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος πέθανε την Κυριακή το βράδυ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» από λοίμωξη του αναπνευστικού, μοιραία για την εύθραυστη εδώ και χρόνια υγεία του.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής το 1938. Οπως ο ίδιος έλεγε, ήταν γέννημα θρέμμα μιας πολύ χαρακτηριστικής προσφυγικής συνοικίας. Εκεί έπλασε τον προσωπικό παιδικό του μύθο, που τον καθόρισε ως άνθρωπο, πολίτη και δημιουργό. Στη Νέα Ιωνία ίδρυσε το ομώνυμο θέατρο το 1965, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, που δύο χρόνια μετά έκλεισε η δικτατορία. Το 1972, ο Γιώργος Μιχαηλίδης δημιούργησε το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στην Κυψέλη και παράλληλα προχώρησε στην έκδοση του περιοδικού «Ανοιχτό θέατρο», μηνιαία επιθεώρηση για το πολιτικό θέατρο. Σκηνοθέτησε δεκάδες έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Βορείου Ελλάδος, στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο, στην Πειραματική της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνέβαλε στην εκπαίδευση του θεατρικού κοινού και ανέδειξε νέους ηθοποιούς.

Σημαντική ήταν επίσης η σφραγίδα που άφησε στην τηλεόραση, μέσα από εμβληματικές σειρές όπως «Συμβολαιογράφος» και «Η κάθοδος». Δεν πρέπει να αγνοηθεί η συγγραφική του δραστηριότητα με αρκετά μυθιστορήματα και νουβέλες που έχουν κυκλοφορήσει κυρίως από τις εκδόσεις Κέδρος και Καστανιώτης. Την «πολύπλευρη προσφορά του στο σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο» σημειώνει σε συλλυπητήρια ανακοίνωση και το υπουργείο Πολιτισμού.

Η κηδεία του Γιώργου Μιχαηλίδη θα γίνει την Τετάρτη στη 4 μ.μ. στο νεκροταφείο Μεταμόρφωσης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ