Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/10/18)

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολλανδός βλέπει τώρα την Ελλάδα διαφορετικά

Ενας γνώριμος απ’ τα παλιά, ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (φωτ.), που άφησε το στίγμα του στη μνημονιακή ζωή μας, βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει σήμερα την ελληνική έκδοση του βιβλίου του «Η κρίση του ευρώ». Πρόκειται για το βιβλίο στο οποίο περιγράφει μεταξύ άλλων το παρασκήνιο των κρίσιμων συναντήσεων του πρώτου εξαμήνου του 2015, από τη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών, που κατέληξε στην ψυχρή χειραψία και το «ουάου» του Γιάνη Βαρουφάκη, μέχρι το επεισοδιακό Eurogroup της Ρίγας τον Απρίλιο. Ο Ολλανδός πολιτικός, που μας έχει «στολίσει» ως Ελληνες στο παρελθόν, λέγοντας ότι τρώγαμε τα λεφτά «στα ποτά και στις γυναίκες», υποστηρίζει τώρα –σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ– ότι δεν έχουμε βγει ακόμη στις αγορές γιατί δεν υπάρχει ανάγκη και ότι σταδιακά θα αποκτούμε όλο και περισσότερη πρόσβαση. Πώς αλλάζουν οι καιροί…

15 εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων

Μια νέα εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, την APS, αδειοδότησε η ΤτΕ, η οποία ενέκρινε και την επέκταση της άδειας της Special Financial Solutions, ανεβάζοντας τον αριθμό των εταιρειών διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στις 15. H APS είναι τσεχικών συμφερόντων και έχει ήδη αγοράσει το χαρτοφυλάκιο Arctos που μεταβίβασε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η Special Financial Solutions έχει επίσης ιδρυθεί από την Πειραιώς και η επέκταση των δραστηριοτήτων της αφορά την ανάληψη της διαχείρισης και των χαρτοφυλακίων που αγοράζονται από επενδυτικά funds.

«Οχι» στη διαγραφή μετοχών της Altec

Δεν πέρασε από τους μετόχους της Altec το θέμα που αφορά στην υποβολή αίτησης στο Χρηματιστήριο για τη διαγραφή των μετοχών. Πάνω από τα 2/3 των παρισταμένων μετόχων της Α΄ επαναληπτικής τακτικής Γ.Σ. καταψήφισαν. Επίσης, οι μέτοχοι δεν ενέκριναν τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για την οικονομική χρήση του 2017, όπως και την απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. Το συγκεκριμένο μπλοκ μετόχων ζήτησε τη συνέχιση της συζήτησης επί των συγκεκριμένων θεμάτων κατά τη Β΄ επαναληπτική Γ.Σ., η οποία θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα λόγω Ιταλίας

Απόλυτα συνδεδεμένα με τις εξελίξεις στην Ιταλία παραμένουν τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας χθες ράλι ανάλογο με αυτό των ιταλικών, το οποίο και προκάλεσε η «συντηρητική» υποβάθμιση της Moody’s. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφθασε το 4,330% με πτώση της τάξης του 3,1%, παραμένοντας ωστόσο σε «απαγορευτικά» επίπεδα, ενώ το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 388 μονάδες βάσης. Το spread μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας έχει μειωθεί σημαντικά και διαμορφώνεται στις 85 μ.β. από τις 230 μ.β. που έφθανε στα μέσα Μαΐου, κυρίως λόγω της ταχύτερης επιδείνωσης των ιταλικών τίτλων.

Οκτώ «μνηστήρες» για το έργο του ΟΛΠ

Οκτώ κατασκευαστικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό κατέθεσαν χθες Δευτέρα φακέλους για την κατασκευή του έργου της επέκτασης του επιβατικού λιμένα του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς (νότια ζώνη, φάση Α) προϋπολογισμού 168,9 εκατομμυρίων, σύμφωνα με πηγές του ΟΛΠ. Τέσσερις εξ αυτών είναι κοινοπραξίες και τέσσερις αυτόνομες υποψηφιότητες. Ξένοι όμιλοι εμφανίστηκαν και σε κοινοπρακτικά σχήματα και κατά μόνας, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. Μετά την κατάθεση των φακέλων θα γίνει η προεπιλογή από τον ΟΛΠ και έως τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να τους ζητηθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Για το έργο φέρεται να είχαν ενδιαφερθεί μεταξύ άλλων οι ΓΕΚ Τέρνα, J&P Αβαξ, Intrakat, Archirodon, Ακτωρ, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΚΑΛ και ξένοι όμιλοι όπως οι Acciona, FCC Construccion, Vinci και Royal Boskalis Westminster, αλλά επί του παρόντος δεν ξεκαθαρίζεται ποιοι από αυτούς, τελικά, συμμετείχαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή