Μια εκδοτική ιστορία πατριωτικού διαφωτισμού στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Μια εκδοτική ιστορία πατριωτικού διαφωτισμού στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απ’ όλες τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου για το 2018 της UNESCO, το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκε, κατά τη γνώμη μου, η πιο συγκινητική: επρόκειτο για την έκθεση με τους εκδοτικούς θησαυρούς της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, που ταξίδεψαν στη φιλόξενη αγκαλιά του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και θα εκτεθούν εκεί μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μίλησε με γνώση αλλά και με μεγάλη στοργή για τα βιβλία. Αλλά την ίδια ζεστασιά και συναίσθημα μοιράστηκαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. Από τον νέο Ελβετό πρέσβη Ολαφ Κίλσεν και την υπουργό Πολιτισμού της χώρας αυτής Ιζαμπέλ Σασό, που ήρθε ειδικά για τα εγκαίνια, μέχρι τη δική μας επικεφαλής του ΥΠΠΟ Μυρσίνη Ζορμπά και τον υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο. Θα αναρωτηθεί κανείς σε τι οφείλεται η έντονη ελβετική παρουσία. Να η απάντηση.

Για τους μη γνωρίζοντες η εξαιρετική συλλογή των παλαιών βιβλίων που βρίσκεται στην κατοχή αυτού του ορεινού χωριού στην Πελοπόννησο σχηματίστηκε από τον λόγιο Ελληνα της Διασποράς Κωνσταντίνο Νικολόπουλο (Σμύρνη 1786 – Παρίσι 1841). Ο συγγραφέας, συνθέτης, συλλέκτης βιβλίων, γνωστός ως «Αγαθόφρων», δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Ελλάδα, όμως πίστευε ότι για να ανορθωθεί η πατρίδα θα πρέπει να προάγουμε το αγαθό της παιδείας με μια προικισμένη δημόσια βιβλιοθήκη. Συγκέντρωσε στο Παρίσι έναν μεγάλο αριθμό σπάνιων εκδόσεων ελληνικού ενδιαφέροντος, τις οποίες δώρισε το 1838 στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του, την Ανδρίτσαινα. Ανάμεσα σε αυτά που ήρθαν στην Αθήνα, υπάρχουν διαμαντάκια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας (Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Σοφοκλής, Ηρόδοτος, Ομηρος, κ.ά.), που επιμελήθηκαν σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι της εποχής από τον Αλδο Μανούτιο έως τον Ροβέρτο Στέφανο κ.ά.

Η Ελβετική Ενωση Φίλων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, ιδρυθείσα στο Φράιμπουργκ το 1987 από τον Ανδριτσάνο γιατρό Παναγιώτη Πετρόπουλο, έδωσε νέα πνοή με τη χρηματοδότηση της συντήρησης αυτών των θησαυρών. Σημερινός της πρόεδρος, ο δραστήριος ιατρός Δημήτρης Τσελεπής, που φροντίζει να κρατά ζωντανή τη φλόγα της ελληνοελβετικής συνεργασίας.

«Πιστεύω, ακράδαντα, ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως το βιβλίο εξακολουθεί να αποτελεί το όχημα, την κιβωτό της διάδοσης κάθε σημαντικού πολιτισμού, παρά τη μεγάλη εξάπλωση και χρήση των σύγχρονων ηλεκτρονικών τεχνολογιών για την επικοινωνία των ανθρώπων μεταξύ τους», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο ιστορικός του Βιβλίου και αρχιτέκτων Κωνσταντίνος Στάικος, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της Γενεύης στα ελληνικά εκδοτικά πεπραγμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή