Μια εφηβεία επιεικής, που γίνεται 40

Μια εφηβεία επιεικής, που γίνεται 40

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΣΤΑΣ ΑΚΡΙΒΟΣ

Γάλα Μαγνησίας

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 308

Ενα μεγάλο μυθιστόρημα για τον Βόλο και τους ανθρώπους του ή ένα μεγάλο μυθιστόρημα για τη μνήμη και την ενοχή; Σε κάθε περίπτωση το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου «Γάλα Μαγνησίας», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ένα πολυεπίπεδο, χυμώδες και ιδιαίτερα διαβαστερό βιβλίο που μας οδηγεί στην ατμόσφαιρα ενός οικοτροφείου του Βόλου το έτος 1975. Ο Κώστας Ακρίβος μάς δίνει ένα μυθιστόρημα για την εφηβεία και είναι αλήθεια ότι οι χαρακτήρες του πάλλονται με έναν ρεαλισμό που ακουμπάει κάθε συναισθηματική χορδή, αλλά με μέτρο, ρυθμό και χιούμορ. Γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, το «Γάλα Μαγνησίας» είναι το γάλα της ενηλικίωσης, είναι ένα Bildungsroman, που απογειώνεται στο τελευταίο μέρος του βιβλίου, όταν, «χρόνια μετά», τα ερωτήματα επιστρέφουν αναπάντητα στην ενήλικη ζωή.

Αλλά, πρωτίστως, το «Γάλα Μαγνησίας» εξυφαίνει έναν ολόκληρο κόσμο. Εναν κόσμο που θα συγκινήσει ιδιαίτερα όσους σήμερα είναι 40 και άνω, λόγω των πυκνών αναφορών σε όλον τον γαλαξία της καθημερινότητας του 1975, αλλά που, λόγω των τόσο αυθεντικών ηρώων, των καταπληκτικών καταστάσεων στο οικοτροφείο (που τις βλέπεις ολοζώντανες μπροστά σου), της εξαίρετα δουλεμένης ατμόσφαιρας, το «Γάλα Μαγνησίας» ξεπερνάει τον ιστορικό χρόνο και τις πραγματολογικές αναφορές του και γίνεται ένα βιβλίο «κλασικό» λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του.

Ο Κώστας Ακρίβος, με εμπειρία διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ένας άνθρωπος που ωριμάζει διευρυνόμενος, σκάβει βαθιά στα ορυχεία της μνήμης για να δώσει το αμφίσημο της ζωής. Γεμάτο χαρά αλλά και σκιές, το «Γάλα Μαγνησίας» μάς δίνει αξέχαστους ήρωες, τον υπέροχο πρωταγωνιστή και τις αγωνίες του, την «παρέα», τον Μικ, τον Αχιλλάκο, τον Μπράσκα αλλά και τον Βαγγελάκη όπως και τον «αχώνευτο» Σώτο, γύρω από τον οποίον ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης. Η «Μοζαμβίκη» είναι η καθηγήτρια που στην τάξη της γίνεται «χαμός», ο Σελαβής είναι ο πρωτευουσιάνος συμμαθητής, η Αμαλία είναι η κοπέλα που ξυπνάει το σεξουαλικό πάθος, μια πυκνή πινακοθήκη χαρακτήρων ορίζει τον Βόλο μιας εποχής περασμένης αλλά νωπής.

Ο Κώστας Ακρίβος μάς δίνει ένα μυθιστόρημα μυστηρίου αλλά και ένα μυθιστόρημα χαρακτήρων, έξοχα πλασμένων, έναν κόσμο ρέοντα και στατικό ταυτόχρονα, που, όμως, όλα τα σπρώχνει μπροστά το ωστικό κύμα της εφηβείας. Η εξέταση του εφηβικού παρελθόντος, από το «τώρα» στο τελικό μέρος, είναι ένα κλείσιμο που προεκτείνει φιλοσοφικά το βασικό θέμα του βιβλίου, την κλίμακα δύναμης, επιβολής και επιρροής στο εφηβικό μικροκλίμα. Θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία.

​ Το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου παρουσιάζεται την Πέμπτη 25/10 (8.30 μ.μ.) στον Ιανό, Σταδίου 24, με ομιλητές την Κατερίνα Σχινά και τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή