Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ιταλία να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, εντός τριών εβδομάδων.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός δεν συμμορφώνεται με τη δημοσιονομική σύσταση που απηύθυνε στην Ιταλία το Συμβούλιο της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η «γνώμη» που υιοθέτησε σήμερα η Επιτροπή για τον ιταλικό προϋπολογισμό, δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν, καθώς το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης αντιπροσωπεύει σαφή και σκόπιμη παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις της Ιταλίας.

Ωστόσο, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «η πόρτα δεν κλείνει». Όπως είπε η Επιτροπή θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με τις ιταλικές Αρχές και καλωσόρισε τη δέσμευση του Ιταλού υπουργού οικονομικών, Τζοβάνι Τρία προς τον σκοπό αυτό. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε, επίσης, ότι η Ιταλία δεν έχει απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα: στο ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, στη σημασία του χρέους και στην προοπτική της ανάπτυξης. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «η ευρωζώνη βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τους κανόνες που είναι ίδιοι για όλους» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή προσβλέπει σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο με τις ιταλικές Αρχές, κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2018, το Συμβούλιο συνέστησε στην Ιταλία να προβεί σε διαρθρωτική βελτίωση ύψους 0,6% του ΑΕΠ. Το προσχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ιταλία προβλέπει, αντιθέτως, μια διαρθρωτική επιδείνωση ύψους 0,8% του ΑΕΠ το 2019. Η Επιτροπή τονίζει το γεγονός ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομική επέκταση κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ενώ το Συμβούλιο είχε συστήσει δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και το μέγεθος της απόκλισης (χάσμα περίπου 1,4% του ΑΕΠ ή 25 δισ. ευρώ) είναι «πρωτοφανή στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Η Ιταλία έχει τρεις εβδομάδες από σήμερα για να στείλει στην Επιτροπή τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας διαμορφώθηκε στο 131,2% του ιταλικού ΑΕΠ το 2017, είναι το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ιταλικού χρέους απορροφά ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσό δημόσιων πόρων στην Ιταλία από ό,τι στην υπόλοιπη ευρωζώνη, γεγονός που επιβαρύνει τις παραγωγικές δαπάνες της χώρας.

Για παράδειγμα, οι δαπάνες για τόκους της Ιταλίας ανήλθαν το 2017 σε περίπου 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ, που ήταν γενικά το ίδιο ποσό δημόσιων πόρων που προορίζονταν για την εκπαίδευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή