H Σαουδική Αραβία ελπίζει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων, παρά την υπόθεση Κασόγκι

H Σαουδική Αραβία ελπίζει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων, παρά την υπόθεση Κασόγκι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα διεθνές φόρουμ για τις επενδύσεις ξεκίνησε σήμερα στο Ριάντ εν μέσω του σκανδάλου με τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι πριν τρεις εβδομάδες στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Το Future Investment Initiative (FII), που θα διαρκέσει ως την Πέμπτη, έχει στόχο να προβάλει τη Σαουδική Αραβία ως επικερδή εμπορικό προορισμό, καθώς η χώρα αναζητεί τρόπους να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να την ανοίξει στις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό και την ψυχαγωγία.

Όμως το φόρουμ «Το Νταβός της ερήμου» – όπως έχει χαρακτηριστεί –  έχει αμαυρωθεί από τη διεθνή κατακραυγή για τον θάνατο του Κασόγκι.Τις τελευταίες ημέρες πολλοί ξένοι αξιωματούχοι και επικεφαλής μεγάλων, δυτικών εταιρειών ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο FII εξαιτίας της υπόθεσης αλλά – παρά τα μποϊκοτάζ – η Σαουδική Αραβία αναμένει να υπογράψει συμφωνίες ύψους 50 δισεκ. δολαρίων στη διάρκεια του επενδυτικού φόρουμ.

H Σαουδική Αραβία ελπίζει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων, παρά την υπόθεση Κασόγκι-1

Εκατοντάδες τραπεζίτες και διευθυντές εταιρειών συμμετέχουν μαζί με αξιωματούχους στο φόρουμ Future Investment Initiative που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ. Ωστόσο ενώ πέρυσι η εναρκτήρια συνεδρίαση είχε προσελκύσει την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ, φέτος έχουν αποχωρήσει απ' αυτή πάνω από 20 υψηλού επιπέδου ομιλητές.

Εντούτοις η Σαουδική Αραβία αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες αξίας άνω των 50 δισεκ. δολαρίων στο φόρουμ αυτό, στους τομείς του πετρελαίου, του αερίου, της βιομηχανίας και των υποδομών με εταιρείες όπως οι Trafigura, Total, Hyundai, Norinco, Schlumberger, Halliburton και Baker Hughes.

H Σαουδική Αραβία ελπίζει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων, παρά την υπόθεση Κασόγκι-2

Ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco ανακοίνωσε πως υπέγραψε 15 μνημόνια κατανόησης αξίας 34 δισεκ. δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Total Πατρίκ Πουγιανέ ανακοίνωσε πως η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και αερίου θα ανακοινώσει ένα δίκτυο καταστημάτων λιανικής στο βασίλειο μαζί με τη Saudi Aramco.

Η Ρωσία έστειλε μια μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Direct Investment Fund, ο οποίος δήλωσε πως η οικονομική μεταμόρφωση της Σαουδικής Αραβίας είναι «σημαντική για τον κόσμο» και πως οι συμπράξεις ανάμεσα σε ταμεία κρατικής περιουσίας αποτελούν «σπουδαία ευκαιρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή