Σε ένα «σώμα» τα μεγάλα μουσεία της Θεσσαλονίκης

Σε ένα «σώμα» τα μεγάλα μουσεία της Θεσσαλονίκης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφίστηκε στη Βουλή, έπειτα από επτάωρη συζήτηση, η ίδρυση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (συντομογραφία MOMus). Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και αθλητισμού για τη συνένωση πέντε εικαστικών φορέων έγινε δεκτό το σύνολο του κατά πλειοψηφία.

Με το νομοσχέδιο συνενώνονται διοικητικά και λειτουργικά το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας ως ιδιαίτερο τμήμα του ΚΜΣΤ, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ως αυτοτελές τμήμα ΚΜΣΤ και το Μουσείο Αλεξ Μυλωνά θυγατρικό ΜΜΣΤ. 

«Eνας νέος θεσμός γεννιέται με ισόρροπη αρχιτεκτονική.Ήταν ένα όραμα του υπουργείου Πολιτισμού και των φορέων της πόλης και νομίζω ότι ανοίγει έναν καινούργιο δρόμο για τους πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα», ανέφερε η υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά στο τέλος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ο νέος Μητροπολιτικός Εικαστικός Οργανισμός -ο μεγαλύτερος της χώρας – ανοίγει τα φτερά του για να διαχειριστεί μοναδικές συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς Τέχνης μέσα από τρεις πυλώνες: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας. Σε διοικητικό επίπεδο το ενιαίο όργανο διοίκησης θα είναι ένα Διοικητικό Συμβούλιο. Την ευθύνη για την εύρυθμη διοικητική και οικονομική λειτουργία θα έχει ο γενικός διευθυντής ο οποίος θα προκύψει έπειτα από διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού όπως έξαλλου και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές.

Η ψηφοφορία ήταν ιστορική καθώς χρειάστηκαν πολλά χρόνια και πολλοί υπουργοί (Π. Γερουλάνος, Κ. Τζαβάρας, Ν. Ξυδάκης, Αρ Μπαλτάς, Λ. Κονιόρδου) για να καρποφορήσει η καινοτόμος συνένωση δυο νομικών προσώπων (ΝΠΙΔ ΚΜΣΤ και του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΜΜΣΤ) και να φθάσει στην τελική επεξεργασία ενός νομικού κεντήματος με λύσεις κοινώς αποδεκτές και νομικά δυναμικές στην προοπτική τους. «Φυγή προς τα μπρος», είναι μήνυμα που στέλνει η ψήφιση του νομοσχεδίου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΜΣΤ Ανδρέας Τάκης, καθηγητής νομικής στο ΑΠΘ. Ο νέος εικαστικός Μητροπολιτικός Οργανισμός από τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ μπαίνει σε μια νέα εποχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή