Μέρκελ: Κοιτάξτε το μέλλον

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την παρότρυνση να πάψουν επιτέλους να ασχολούνται με το μεταναστευτικό απηύθυνε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ στα στελέχη του κόμματός της, εκτιμώντας ότι οι εσωκομματικές διαμάχες γύρω από το θέμα αυτό βλάπτουν την εικόνα της χριστιανοδημοκρατίας και εμποδίζουν τις ουσιαστικές συζητήσεις για το μέλλον.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το μέγα θέμα των αρχών του καλοκαιριού και παρ’ ολίγον αιτία παραίτησης του υπουργού Eσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, το αν θα μπορούν οι γερμανικές αρχές να επιστρέφουν απευθείας άτομα από τα γερμανικά σύνορα, αποδείχθηκε… φούσκα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας WAZ, η απόφαση για άμεσες επιστροφές ατόμων που εισέρχονται στη Γερμανία, ενώ έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου και αυτές έχουν απορριφθεί, αφορά ελάχιστο αριθμό ατόμων. Στο χρονικό διάστημα 19 Ιουνίου – 17 Οκτωβρίου εντοπίστηκαν στα σύνορα Αυστρίας – Γερμανίας μόλις τρεις άνθρωποι που ανήκαν στην κατηγορία αυτή. Ετσι, υπό την πίεση των αντιμεταναστευτικών κομμάτων, η Γερμανία οδηγήθηκε στο να περιορίσει το δικαίωμα ασύλου (οι διεθνείς συμβάσεις για το άσυλο προβλέπουν επανειλημμένες αιτήσεις, αν ο αιτούμενος μπορεί να αποδείξει ότι στο μεταξύ προέκυψαν νέοι παράγοντες που να θεμελιώνουν το αίτημα διεθνούς προστασίας), χωρίς αυτό να έχει καμία ουσιαστική επίπτωση στον αριθμό εισόδων στη χώρα. Πέραν των τριών αυτών περιπτώσεων, συνολικά στο προαναφερθέν τετράμηνο επαναπροωθήθηκαν προς την Αυστρία 89 άτομα.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, είναι λάθος να επιμένουν οι Χριστιανοδημοκράτες να ασχολούνται με το θέμα. «Φίλες και φίλοι. Αν για την υπόλοιπη δεκαετία ασχολούμαστε με το τι έπρεπε να γίνει έτσι ή αλλιώς το 2015 (χρονιά εισόδου μεγάλου πλήθους προσφύγων και μεταναστών), έχουμε χάσει το μέλλον και θα χάσουμε και την ιδιότητα του μεγάλου κόμματος», είπε η Αγκελα Μέρκελ σε συνάντηση του κόμματός της στη Θουριγγία.

Πάντως οι απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα συνεχίζονται, με κίνδυνο να μετατραπούν σε τραγωδίες. Χθες οι Αρχές στο κρατίδιο της Σάρης εντόπισαν φορτηγό ψυγείο που μετέφερε γάλατα από το Μιλάνο, στο οποίο βρίσκονταν πέντε άνδρες από το Ιράκ. Οι άνδρες κάλεσαν από το εσωτερικό του ψυγείου τον αριθμό εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να αναφέρουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Τελικά διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από υποθερμία και ότι ο αερισμός του ψυγείου ήταν εντελώς ανεπαρκής. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη και ανακρίνεται.

Ενας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η μεταναστευτική πίεση στα γερμανικά σύνορα είναι μικρή έχει να κάνει με τα κλειστά σύνορα στις χώρες των Βαλκανίων, όπως θύμισε η περίπτωση των προσφύγων από τη Συρία που επεχείρησαν χθες ματαίως να περάσουν από τη Βοσνία στην Κροατία. Μερικές δεκάδες πρόσφυγες έφυγαν τη Δευτέρα από τον καταυλισμό στον οποίο στεγάζονταν και περπάτησαν 15 χιλιόμετρα έως τα σύνορα φωνάζοντας «Κροατία, Κροατία», χωρίς ωστόσο να τους επιτραπεί η είσοδος. «Η κατάστασή μας είναι πολύ άσχημη, γι’ αυτό ήρθαμε εδώ, ίσως να καταλάβουν τι περνάμε», είπε ο Σύριος Εζέντ Λαουέ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι Αρχές της Γαλλίας πραγματοποίησαν χθες ακόμη μία εκκένωση του καταυλισμού Γκραντ Σινθ, κοντά στη Δουνκέρκη, όπου συρρέουν πρόσφυγες και μετανάστες με την προσδοκία ότι θα περάσουν στη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή