Η Αθήνα φιλοξενεί κορυφαίους αιματολόγους

Η Αθήνα φιλοξενεί κορυφαίους αιματολόγους

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από τα σημαντικότερα ιατρικά ερευνητικά κέντρα στον κόσμο, πραγματοποιείται την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα (ξενοδοχείο Royal Olympic) εκπαιδευτικό συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος (IMS). Στο συνέδριο οι ομιλητές θα καλύψουν όλο το φάσμα της διαχείρισης του πολλαπλού μυελώματος, μιας αιματολογικής κακοήθειας για τη θεραπεία της οποίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, με την καθιέρωση νέων φαρμακευτικών σχημάτων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος της IMS, καθηγητής Αιματολογίας στο πανεπιστήμιο Harvard, Nikhil Munshi, θα κάνει αναφορά στην ανοσοθεραπεία με τροποποιημένα λεμφοκύτταρα (CAR-T cells), που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η μεγάλη ελπίδα για την ίαση της νόσου.

Στην Ελλάδα εντοπίζονται κάθε χρόνο 600 νέα περιστατικά, ενώ ο συνολικός αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 3.500. Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μία κακοήθης νόσος των πλασματοκυττάρων, η οποία εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 65-75 ετών, με διαταραχές όπως αναιμία, οστικούς πόνους, οξεία νεφρική ανεπάρκεια και υπερασβεσταιμία.

Η αντιμετώπισή της αφορά την καταστολή των κακοηθών πλασματοκυττάρων με φαρμακευτικά σχήματα και, σε ειδικές περιπτώσεις, με αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Συνδιοργανωτής του συνεδρίου είναι το ΕΚΠΑ που, μέσω της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής, την οποία διευθύνει ο πρύτανης, καθηγητής κ. Μελέτιος Α. Δημόπουλος, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παγκοσμίως στην έρευνα του πολλαπλού μυελώματος, οδηγώντας μάλιστα και στην καθιέρωση νέων θεραπειών. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν και γιατροί από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς ο κ. Δημόπουλος ηγείται της Βαλκανικής Ομάδας Μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, η οποία έχει ως στόχο να άρει τις ανισότητες που καταγράφονται στη συγκεκριμένη περιοχή στην πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν βαλκανικές χώρες, στις οποίες οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν σε θεραπείες αρχικού σταδίου, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή