Εκπληξη Πούτιν για την κλιμάκωση από Ουάσιγκτον

Εκπληξη Πούτιν για την κλιμάκωση από Ουάσιγκτον

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Την έκπληξή του για τα απρόκλητα βήματα κλιμάκωσης που πραγματοποιεί η Ουάσιγκτον εις βάρος της Μόσχας εξέφρασε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποδεχόμενος στη ρωσική πρωτεύουσα τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Η συνάντηση διεξήχθη στη σκιά της ανακοίνωσης των ΗΠΑ ότι σκοπεύουν να αποσυρθούν από τη συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς. «Στο έμβλημα των ΗΠΑ υπάρχει ένας αετός που κρατάει 13 βέλη με το ένα πόδι και έναν κλάδο ελαίας με το άλλο. Το ερώτημά μου είναι αν ο αετός σας καταβρόχθισε όλες τις ελιές και του έμειναν μόνο τα βέλη», είπε ο Πούτιν στον Μπόλτον. «Σχεδόν δεν απαντάμε στις ενέργειές σας, αλλά εσείς συνεχίζετε».

Η ιστορική συμφωνία, που υπεγράφη από τους προέδρους Ρόναλντ Ρέιγκαν των ΗΠΑ και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ της Σοβιετικής Ενωσης το 1987, δέσμευσε τις δύο υπερδυνάμεις να απομακρύνουν όλους τους πυρηνικούς πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς (Pershing, cruise και SS-20) από χερσαίες βάσεις στην Ευρώπη. Η συνθήκη έθεσε τέρμα στους ψυχροπολεμικούς φόβους ότι οι δύο αντίπαλοι θα επιλύσουν τις διαφορές τους στις πλάτες της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού πρόεδρου Τραμπ υποστηρίζει ότι η συνθήκη είναι πεπαλαιωμένη επειδή δεν καλύπτει την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. «Φυσικά υπάρχουν αδύναμα σημεία στη συμφωνία», σημείωσε πριν από τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αλλά η κατάργηση της συνθήκης χωρίς σχέδια για κάτι καινούργιο δεν μας βρίσκει σύμφωνους». Ο Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν, όπως φαίνεται, την ευκαιρία να συζητήσουν το ζήτημα σε νέο τετ α τετ τον ερχόμενο μήνα στο Παρίσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή