Κλειστά χαρτιά από Ερντογάν για τον Κασόγκι

Κλειστά χαρτιά από Ερντογάν για τον Κασόγκι

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν τήρησε την υπόσχεσή του ότι θα αποκαλύψει τη «γυμνή αλήθεια» για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ο Ταγίπ Ερντογάν. Στην προαναγγελθείσα ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος έπεσε θύμα «προμελετημένης» και «ειδεχθούς» δολοφονίας μέσα στο προξενείο της χώρας του, στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν προσκόμισε χειροπιαστές αποδείξεις.

Το μοναδικό νέο στοιχείο ήταν η αποκάλυψη ότι, πέραν των 15 εκτελεστών, που ήδη έχουν ταυτοποιηθεί, άλλοι τρεις Σαουδάραβες είχαν φθάσει στην Κωνσταντινούπολη την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή την παραμονή της δολοφονίας και ερεύνησαν δάσος κοντά στην Κωνσταντινούπολη – κάτι που υπονοούσε ότι αναζητούσαν χώρο για να πετάξουν το πτώμα του δημοσιογράφου. Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου σε ηχητικά ντοκουμέντα ή βίντεο, τα οποία, σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων, ενοχοποιούν τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του βασιλιά Σαλμάν», ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ, ο οποίος περιγράφεται από διεθνή μίντια ως ο ηθικός αυτουργός του στυγερού εγκλήματος.

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία Ερντογάν, ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah κατονόμαζε τον Αχμάντ Αμπντάλα αλ Μουζάινι, επιτετραμμένο στο σαουδαραβικό προξενείο, ως τον άνθρωπο που καθοδήγησε άμεσα την ομάδα των 15 εκτελεστών. Ο Μουζάινι βρισκόταν μέσα στο προξενείο όταν το επισκέφθηκε πρώτη φορά ο Κασόγκι, στις 28 Σεπτεμβρίου, επέστρεψε στο Ριάντ και επανήλθε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Οκτωβρίου για να επιβλέψει, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, την εξόντωσή του.

Εξάλλου, το ρωσικό πρακτορείο Sputnik ανέφερε ότι το πτώμα του Κασόγκι βρέθηκε σε ένα πηγάδι, στην κατοικία του Σαουδάραβα προξένου. Την εκδοχή αυτή, που δεν έχει επιβεβαιωθεί, υποστήριξε ο ηγέτης του (φιλορωσικού) Πατριωτικού Κόμματος Ντογκού Περιντσέκ, επικαλούμενος «αξιόπιστες πηγές από την ασφάλεια».

Στο Ριάντ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Κασόγκι θα λογοδοτήσουν, όσο υψηλά κι αν βρίσκονται. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι ο βασιλιάς Σαλμάν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ δέχθηκαν στο παλάτι συγγενείς του Τζαμάλ Κασόγκι. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναγνωρίσει, με καθυστέρηση δύο εβδομάδων, τη δολοφονία Κασόγκι, υποστήριξε όμως ότι ήταν έργο «ανεξέλεγκτων στοιχείων», χωρίς να πείσει τους επικριτές της. Τέλος, στην Τουρκία βρίσκεται από χθες η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ, αναζητώντας απαντήσεις για την υπόθεση Κασόγκι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή