Ψυχρό το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας ενόψει της συνόδου του G20 στο Μπουένος Αϊρες

Ψυχρό το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας ενόψει της συνόδου του G20 στο Μπουένος Αϊρες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζιπίνγκ, στη σύνοδο κορυφής του G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής τον επόμενο μήνα. Ομως, το αποτέλεσμα μιας μεταξύ τους συνάντησης παραμένει μεγάλο ερώτημα. Προς το παρόν, δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ για την επίλυση των εμπορικών διαφορών ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Λάρι Κάντλοου, στις αρχές της εβδομάδας, δήλωσε πως οι δύο ηγέτες θα «συναντηθούν για λίγο». Ουσιαστικά, οι εμπορικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου έχουν «παγώσει» από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο Λευκός Οίκος προχώρησε στην επιβολή νέων δασμών. Σε συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, o κ. Κάντλοου είπε πως το Πεκίνο αρνείται να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. «Τους δώσαμε μια λεπτομερή λίστα με τα αιτήματά μας, σε ό,τι αφορά π.χ. την τεχνολογία αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ και πέντε ή έξι μήνες». Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios, ο κ. Τραμπ θεωρεί πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποφέρουν αποτελέσματα οι δασμοί που έχει επιβάλει ο Λευκός Οίκος σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, συνολικής αξίας άνω των 250 δισ. δολ. Οικονομικοί αναλυτές κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για μεγαλύτερη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ. Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν στοιχεία που έδειξαν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα εδώ και μία δεκαετία.

Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα καθιστά ευάλωτη την αμερικανική οικονομία. Η Ουάσιγκτον είναι, παράλληλα, εξαιρετικά επιφυλακτική ως προς τα σχέδια του Πεκίνου να αναδείξει την Κίνα σε τεχνολογική υπερδύναμη. Τονίζει πως το Πεκίνο υποχρεώνει τις ξένες εταιρείες να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους με Κινέζους ανταγωνιστές εάν επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Αν και τα πυρά της κυβέρνησης Τραμπ στρέφονται, κυρίως, κατά της Κίνας, οι ΗΠΑ εφαρμόζουν σήμερα μια γενικευμένη πολιτική εμπορικού προστατευτισμού.

Κίνα και Ευρώπη ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) να διεξαγάγει έρευνες για να διαπιστωθεί εάν είναι δικαιολογημένοι οι επιπλέον δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τον ΠΟΕ να αποφανθεί για τα αντίποινα που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών. Ο κ. Τραμπ έχει, τέλος, απειλήσει πως θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή