Ενας γεμάτος μουσικός χειμώνας

Ενας γεμάτος μουσικός χειμώνας

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μουσική Αθήνα του 2018 δεν θυμίζει σε τίποτε την αμήχανη πόλη των πρώτων χρόνων της οικονομικής κρίσης. Μπορεί αυτή τη δεκαετία τα μεροκάματα να συρρικνώθηκαν, ο αριθμός των εμφανίσεων ενός καλλιτέχνη στην ίδια μουσική σκηνή να περιορίστηκε, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί να μη ριζώνουν μια σεζόν σε έναν χώρο, αλλά να τρέχουν εντός κι εκτός κέντρου σε μουσικά στέκια για δύο, τέσσερις ή οκτώ παραστάσεις τον μήνα, όμως κάτι φαίνεται ν’ αλλάζει.

Τρεις νέοι χώροι μπαίνουν στον χάρτη της μουσικής Αθήνας. Το ιστορικό «Αλσος» και το «Green Park» ξυπνούν τη γειτονιά γύρω από το Πεδίον του Αρεως, ενώ κάτω από την Ομόνοια, το θέατρο «Πειραιώς 131» μετατρέπεται σε πολυχώρο. Κατά τα άλλα, θα είναι ένας γεμάτος μουσικός χειμώνας, με πολλές, πάρα πολλές, ολιγοήμερες παραστάσεις, προγράμματα που θα αλλάζουν διαρκώς, καλλιτέχνες που θα πηγαινοέρχονται από τον Νέο Κόσμο, στον Κεραμεικό, στην Πειραιώς, στην Ακαδημίας έως την Κοδριγκτώνος, την Πατησίων, την Κυψέλη. Παράλληλα, ντουέτα θα επιζητούν την προσοχή του μαζικού κοινού στις πίστες και τα clubbing καλέσματα θα πληθαίνουν για το νεανικό κοινό. Εχουμε, όμως, και τις στιβαρές παρουσίες δύο μεγάλων δημιουργών (Σταύρος Ξαρχάκος και Διονύσης Σαββόπουλος) με εξαιρετικά αφιερώματα, αλλά και το come back πρωταγωνιστών που κυριαρχούσαν στις πίστες του ’80.

Στο Πεδίον του Αρεως, στην οδό Ευελπίδων 4 (Κυψέλη), ανοίγει πάλι το στέκι του Γιώργου Οικονομίδη, όπου δεκαετίες πριν πρωτοεμφανίστηκαν ως «νέα ταλέντα» η Νάνα Μούσχουρη, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Χάρρυ Κλυνν και η Αθήνα της δεκαετίας του ’50-’60 χειροκρότησε επίσης τον Μανώλη Χιώτη και τη Μαίρη Λίντα, τον Γιάννη Φλερύ και τη Λίντα Αλμα, τη Σοφία Βέμπο, τον Νίκο Γούναρη κ.ά. Ο Ηλίας Μαροσούλης ανέλαβε το οικονομικό ρίσκο του «Αλσους» που μεταμορφώνεται με τη ματιά του Αλέξη Κυριτσόπουλου για να ξεκινήσει στις 22 Νοεμβρίου, με τραγουδιστές, ηθοποιούς, καραγκιοζοπαίχτες, μάγους και μίμους και τον Διονύση Σαββόπουλο στην καλλιτεχνική διεύθυνση. Ενα χειμερινό αναψυκτήριο που θα είναι ανοιχτό κάθε μέρα για το κοινό. Ο ίδιος θα εμφανίζεται τα Σαββατοκύριακα, οι Παρασκευές είναι της Λίνας Νικολακοπούλου, οι Πέμπτες του «Μελωδία» και των νέων καλλιτεχνών.

Λίγο πιο κάτω στην οδό Μαυρομματαίων σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του «Green Park» που ρήμαζε τα τελευταία χρόνια. Το είχε ανακοινώσει η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, μιλώντας γι’ αυτούς τους δύο χώρους που ετοιμάζονται στην πόλη, δύο πόλοι στο Πεδίον του Αρεως, όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Στην Πειραιώς, ο Διονύσης Παναγιωτάκης των «Αθηναϊκών θεάτρων» ετοιμάζει έναν πολυχώρο. Το γνωστό για χρόνια θέατρο «Πειραιώς 131» θα λειτουργεί επίσης όλες τις ημέρες της εβδομάδας ξεκινώντας από τις 9 μ.μ., με μουσικά και θεατρικά σχήματα, συναυλίες και παραστάσεις, νέα γκρουπ, εικαστικές δράσεις.

Ενας γεμάτος μουσικός χειμώνας-1

Στο «Gazarte» θα εμφανίζεται τον Δεκέμβριο η Χαρούλα Αλεξίου, ενώ ο Δ. Μυστακίδης θα δώσει παραστάσεις τον Νοέμβριο στο «Ιλιον Plus». Στον «Σταυρό του Νότου» θα είναι από τις 2/11 η Μαρίζα Ρίζου, ενώ ο Αλκ. Ιωαννίδης τις Παρασκευές και τα Σάββατα του Νοεμβρίου στο «Κύτταρο».

Στο «Gazarte» θα δούμε το Σάββατο 27/10 και στις 23/11 τον Παύλο Παυλίδη, ενώ από τον Δεκέμβριο μας αιφνιδιάζει ευχάριστα ο Σταύρος Ξαρχάκος με δύο κύκλους. Ο πρώτος είναι αφιερωμένος στον Γιώργο Ζαμπέτα με ερμηνεύτρια τη Χαρούλα Αλεξίου η οποία θα εμφανίζεται κάθε Σαββατοκύριακο. Ο δεύτερος κύκλος που είναι αφιερωμένος στον Μάρκο Βαμβακάρη ξεκινά τον Μάρτιο με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Μιχάλη Μυτακίδη  (a.k.a Β.D Foxmoor of Active Member).

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας συναντιούνται έπειτα από πολλά χρόνια, στην «Ακτή Πειραιώς» κάθε Σάββατο, ενώ ο Αλκίνοος Ιωαννίδης τις Παρασκευές και τα Σάββατα του Νοεμβρίου θα είναι στο «Κύτταρο».

Τις Κυριακές 4, 11 και 18 /11 στην κεντρική σκηνή του «Σταυρού του Νότου» θα ακούσουμε τα «Λαϊκά του Θέμη (Καραμουρατίδη)» από τη Μελίνα Κανά και την Κατερίνα Κούκα. Ο Μανώλης Φάμελλος σήμερα παρουσιάζει την «Εποχή των σκουπιδιών» στον «Σταυρό του Νότου», ενώ στο πλούσιο πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής εντάσσεται η Μαρίζα Ρίζου για οκτώ Παρασκευές από τις 2/11. Ο Μίλτος Πασχαλίδης θα είναι εκεί κάθε Σάββατο από τις 24/11 και στις γιορτές ο Σωκράτης Μάλαμας, ενώ ο Στάθης Δρογώσης με τη Μυρτώ Βασιλείου και τον Κώστα Τσίρκα εμφανίζεται τις Πέμπτες από την 1η Νοεμβρίου και η Παυλίνα Βουλγαράκη τις Δευτέρες στον «Σταυρό του Νότου Club».

Η Πέννυ Μπαλτατζή κάθε Πέμπτη βρίσκεται στο «Upper», το Σάββατο 27/10 ο Διονύσης Τσακνής ολοκληρώνει τις εμφανίσεις του στο «Ιλιον Plus», τη Μαρίνα Σάττι και τις fonέs τις συναντάμε όλες τις Κυριακές του Νοεμβρίου στο «Six D.o.g.s», και τη Δήμητρα Παπίου στη «Σφίγγα» τις Δευτέρες.

Ενας γεμάτος μουσικός χειμώνας-2

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Αλσους», θα εμφανίζεται στον χώρο τα Σαββατοκύριακα.

Τρεις ενδιαφέρουσες παραστάσεις δίνει στις 3, 10 και 17 Νοεμβρίου ο Δημήτρης Μυστακίδης στο «Ιλιον Plus», φωτίζοντας εγκλήματα που συντάραξαν την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και καταγράφηκαν σε ρεμπέτικα τραγούδια. Τον Δεκέμβριο εκεί θα δούμε την Ελένη Βιτάλη. Στο «Upstage» τα Σάββατα θα βρίσκεται η Μάρθα Φριντζήλα, στη «Σφίγγα» η Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Δεκέμβριο ο Πάνος Κατσιμίχας. Στο «Γυάλινο Μουσικό θέατρο» η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Haig Yazdjian, τις Κυριακές ο Μίμης Πλέσσας με τον Γιώργο Κατσαρό, και τον Δεκέμβριο για δύο ημέρες την εβδομάδα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Στη σκηνή «Anodos Live Stage» τις Παρασκευές θα βρίσκεται ο Πάνος Μουζουράκης και τα Σάββατα ο Κωστής Μαραβέγιας. Η Ελεονώρα Ζουγανέλη έκλεισε στο «Hotel Ερμού» κάθε Παρασκευή και Σάββατο, αργότερα θα επιστρέψει η Αννα Βίσση, στο «Baraonda» συναντιούνται ο Γιάννης Πάριος και η Γλυκερία, ο Αντώνης Ρέμος και η Δέσποινα Βανδή στο «Αθηνών Αρένα», στο «Διογένης Στούντιο» η Μαρινέλλα με τον Κώστα Μακεδόνα και την Ελενα Παπαρίζου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή