Στη Μαύρη Θάλασσα το αρχαιότερο, τέλεια διατηρημένο, ναυάγιο

Στη Μαύρη Θάλασσα το αρχαιότερο, τέλεια διατηρημένο, ναυάγιο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ελληνικό εμπορικό σκάφος, το οποίο χρονολογείται πριν από 2.400 χρόνια, εντοπίστηκε να κείται ανοικτά των βουλγαρικών ακτών. Το ναυάγιο, το οποίο έχει μήκος 23 μέτρων, εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα από βρετανοβουλγαρική ομάδα. Θεωρείται, πλέον, το αρχαιότερο ναυάγιο που βρέθηκε ολόκληρο. Οι ερευνητές, προς μεγάλη έκπληξή τους, ανακάλυψαν ότι το βυθισμένο εμπορικό πλοίο είχε πολλές ομοιότητες στο σχέδιο με ένα πλοίο που απεικονίζεται σε αρχαία ελληνικά αγγεία που περιείχαν κρασί. Το πηδάλιο, οι πάγκοι των κωπηλατών, ακόμα και τα περιεχόμενα του αμπαριού παραμένουν ανέπαφα. Οπως τόνισε η Χέλεν Φαρ της αποστολής, μιλώντας στο BBC, «πρόκειται για έναν διαφορετικό κόσμο». «Μοιάζει σαν να έχεις κάνει ένα βήμα πίσω στον χρόνο όταν το τηλεχειριζόμενο όχημα πέφτει στο νερό και ξαφνικά βλέπεις να εμφανίζεται ένα πλοίο, το οποίο είναι τέλεια διατηρημένο».

Ο λόγος που το εμπορικό πλοίο, το οποίο χρονολογείται από το 400 π.Χ., παρέμεινε σε τόσο καλή κατάσταση, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ότι τα νερά δεν περιέχουν οξυγόνο. Καθώς βρίσκεται σε βάθος που ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα, δεν ήταν δυνατόν να πλησιάσουν το σκάφος δύτες. «Είναι διατηρημένο, είναι ασφαλές», προσέθεσε η Φαρ. «Η κατάστασή του δεν επιδεινώνεται και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να προσελκύσει κυνηγούς».

Το εμπορικό σκάφος αυτό είναι ένα από τα πολλά που εκτελούσαν δρομολόγια ανάμεσα στη Μεσόγειο και τις ελληνικές αποικίες στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Ανακαλύφθηκε σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη των 80 χιλιομέτρων από τη βουλγαρική πόλη Μπουργκάς.

Η ερευνητική ομάδα που εντόπισε το σημαντικό ναυάγιο χρησιμοποίησε υποθαλάσσιους ρομποτικούς ανιχνευτές προκειμένου να δημιουργήσει τρισδιάστατες εικόνες του. Επίσης, οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα άνθρακα για να μπορέσουν να χρονολογήσουν το σκάφος.

To σκάφος που εντοπίστηκε στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας είναι παρόμοιο στην τεχνοτροπία με αυτό που απεικονίζεται στο «αγγείο των Σειρήνων», το οποίο φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο. Το αγγείο, το οποίο χρονολογείται από περίπου το 480 π.Χ., απεικονίζει τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι καθώς το πλοίο του περνά δίπλα από τρεις μυθικές θαλάσσιες νύμφες, το τραγούδι των οποίων υποτίθεται ότι οδηγούσε τους ναυτικούς στον θάνατό τους.

Επί του παρόντος, το φορτίο του εμπορικού σκάφους παραμένει άγνωστο. Η επιστημονική ομάδα που ερευνά το πλοίο ισχυρίζεται ότι χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση προκειμένου να επιστρέψει για περαιτέρω έρευνες στο σημείο του ναυαγίου. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκουμε αμφορείς και μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια είναι η προέλευσή τους. Στην περίπτωση αυτού του ναυαγίου, όλα παραμένουν κλεισμένα στο αμπάρι» δήλωσε η δρ Φαρ. «Ως αρχαιολόγοι ενδιαφερόμαστε για το τι μπορεί το ναυάγιο να μας μαρτυρήσει για την τεχνολογία, το εμπόριο και τις κινήσεις στην περιοχή».

Συνολικά τα τρία περασμένα χρόνια, η επιστημονική αποστολή εντόπισε 67 ναυάγια, μεταξύ των οποίων αυτά ρωμαϊκών εμπορικών πλοίων όπως και ένα ναυάγιο εμπορικού πλοίου που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή