Νέα παράταση για τις λιγνιτικές έως τον Ιανουάριο επιδιώκει η ΔΕΗ

Νέα παράταση για τις λιγνιτικές έως τον Ιανουάριο επιδιώκει η ΔΕΗ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη παράταση ενός μήνα και συγκεκριμένα μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι εξασφάλισε η ΔΕΗ από την Κομισιόν για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει και παράταση μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου 2019 και σχετικό αίτημα διατύπωσε προφορικά προς τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. και αρμόδιο επί των ενεργειακών επίτροπο Μάρο Σέφκοβιτς, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο επικεφαλής της Επιχείρησης.

Ο κ. Παναγιωτάκης επιχειρηματολόγησε προς την Επιτροπή, επικαλούμενος την ολοκλήρωση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας που αναμένεται μέχρι τα τέλη του έτους αλλά και την έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού για τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) από την Κομισιόν, καθώς οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο το ποσοστό του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα χρόνια όσο και το εάν οι λιγνιτικές μονάδες θα αμείβονται με ΑΔΙ προκειμένου να διαμορφώσουν τις οικονομικές τους προσφορές.

Το αίτημα του κ. Παναγιωτάκη δείχνει τη σπουδή της ΔΕΗ τόσο για την επιτυχία του εγχειρήματος προκειμένου να αποφευχθούν δυσμενέστερα μέτρα, όπως η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων όσο και με τη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού τιμήματος. Οι προς πώληση μονάδες κατέγραψαν ζημίες ύψους 30 εκατ. ευρώ συνολικά το α΄ εξάμηνο του 2018 που σημαίνει ότι λειτουργούν με ζημίες της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο τουλάχιστον, αφού το λειτουργικό τους κόστος επιβαρύνεται από το κόστος των CO2 που βαίνει αυξανόμενο.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία των μονάδων που συνέλεξαν από τα data room της ΔΕΗ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ζημιογόνο επένδυση που μπορεί να στηριχθεί μόνο με ισχυρά κίνητρα. Η ένταξή τους στον Μόνιμο Μηχανισμό των ΑΔΙ είναι ένα από αυτά και το υπουργείο Ενέργειας έχει συμπεριλάβει τις λιγνιτικές μονάδες στον μηχανισμό που κοινοποίησε προσφάτως στην Κομισιόν για έγκριση.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η απόφαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για κατάργηση του τέλους λιγνίτη με το οποίο επιβαρύνεται η λιγνιτική παραγωγή και κυμαίνεται στα 2 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τα κίνητρα αυτά, ωστόσο, δεν επαρκούν για να καταστήσουν τις μονάδες βιώσιμες και ελκυστικές για τους επενδυτές, καθώς το περιβάλλον όπως διαμορφώνεται στην Ευρώπη από τις αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο απαγορευτικό για τέτοιου είδους επενδύσεις. Υπό προϋποθέσεις η επενδυτική πλευρά βλέπει κάποιες ευκαιρίες στη μονάδα Μελίτη 1 της Φλώρινας η οποία όμως δεν έχει διασφαλισμένη την τροφοδοσία της σε καύσιμο, γεγονός που προβληματίζει. Αντίθετα, κανείς δεν φαίνεται να συζητεί για τις μονάδες της Μεγαλόπολης λόγω και του υψηλού εργατικού κόστους, αφού μεταβιβάζονται με 1.100 εργαζομένους και δέσμευση για την παραμονή τους στην εταιρεία για μία εξαετία.

Φρένο από Ε.Ε. στις προσδοκίες Σταθάκη

Φρένο στις προσδοκίες του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για παράταση ζωής των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη πέραν του 2019 βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου σχετικά με τη στάση της Επιτροπής στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και τις καθυστερήσεις μέσα από τις οποίες διακυβεύεται η ενεργειακή επάρκεια του νησιού, ο αρμόδιος επίτροπος Αρίας Κανιέντε αναφέρει ρητά ότι, σύμφωνα με το άρθρο 34 παράγραφος 1 της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, ο Αθερινόλακκος, τα Λινοπεράματα και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής των Χανίων στην Κρήτη επωφελούνται από μια μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί.

Σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, επισημαίνει τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, της οποίας τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση και σημειώνει ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη για να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου ως PCI και να εξασφαλίσει ότι η τεχνολογική λύση είναι οικονομικά αποδοτική και προσιτή στους πολίτες.

Ο επίτροπος Κανιέντε τονίζει, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει μέχρι σήμερα χορηγήσει 16 εκατ. ευρώ για μελέτες στο PCI Kρήτη – Κύπρος – Ισραήλ από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή