Ο Manu Chao στο πλευρό των μουσικών του δρόμου σε διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη

Ο Manu Chao στο πλευρό των μουσικών του δρόμου σε διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμαρτυρία πραγματοποιείται σήμερα στον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη από το Σύλλογο Μουσικών Βόρειας Ελλάδας (ΣΜΒΕ) με αφορή την προσαγωγή μέλους του, της μουσικού Μαίρης Στεφάνου, η οποία έπαιζε μουσική στην πλατεία της συμπρωτεύσουσας. 

«Με πλησίασε ομάδα αστυνομικών το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και μου ζήτησαν να τους ακολουθήσω στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου ισχυριζόμενοι ότι αυτό που κάνω είναι επαιτεία. Τελικά, με άφησαν μετά από περίπου μία ώρα αφού καταμετρήθηκαν και τα χρήματά μου – 7,5 ευρώ σύνολο» ανέφερε η κ. Στεφάνου τονίζοντας ότι γενικότερα «η τέχνη στο δρόμο δεν είναι επαιτεία και τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι καλλιτέχνες είναι δωρεές».

Ο Manu Chao στο πλευρό των μουσικών του δρόμου σε διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη-1

Στο πλευρό των μουσικών του δρόμου στάθηκαν σήμερα δεκάδες μουσικοί, μεταξύ των οποίων ο Μanu Chao και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, μαθητές του μουσικού σχολείου, αλλά και απλοί πολίτες μετά από κάλεσμα που απήθυνε ο Σύλλογος. «Καλούνται όλοι οι μουσικοί με τα όργανά τους στη σιωπηρή ειρηνική μας διαμαρτυρία», ανέφεραν χαρακτηριστικα. 

Αν και η συγκέντρωση είχε προαναγγελθεί ως «άηχη μουσική διαμαρτυρία», οι συγκεντρωθέντες δεν μπόρεσαν να… αντισταθούν και γέμισαν με διάφορες μουσικές την πλατεία Αριστοτέλους.

 
Ο Manu Chao στο πλευρό των μουσικών του δρόμου σε διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη-2

Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

 

Από την πλευρά του ο ισπανικής καταγωγής καλλιτέχνης Manu Chao εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους πλανόδιους μουσικούς. «Και στη Βαρκελώνη έχουμε τα ίδια προβλήματα με τους μουσικούς που παίζουν στο δρόμο» είπε χαρακτηριστικά ο Manu Chao παίρνοντας τον λόγο στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πρόσθεσε: «Είμαι εδώ να στηρίξω τους μουσικούς του δρόμου. Πρέπει να αλλάξουμε και να τους αφήσουμε να παίξουν χωρίς φόβο και καταπίεση. Ολοι καταλαβαίνουν ότι η τέχνη του δρόμου είναι κουλτούρα τόνισε στον λόγο». 

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε μάλιστα ότι οι μουσικοί διώκονται στην Ισπανία με νόμο που ισχύει εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια ενώ πολλές φορές κατάσχονται τα μουσικά τους όργανα. «Για να τα πάρουν πίσω, πρέπει να πληρώσουν περίπου 200 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο τραγουδιστής Δημήτρης Ζερβουδάκης, από τον Σύλλογο Μουσικών Βόρειας Ελλάδας, δήλωσε ότι «είμαστε κοντά στο να απαλειφθεί η Μεταξική διάταξη που μας τυραννά (για την επαιτεία)», προτείνοντας παράλληλα «να γίνει μια συζήτηση για το ποια είναι η αιτία που προκαλεί την επαιτεία και όχι να ασκούνται διώξεις και κυνηγητά καθημερινά». 

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να γκρεμισθεί εντελώς αυτός ο νόμος, δεν πρόκειται να σταματήσουμε, δεν θα επιτρέψουμε άλλη προσαγωγή και σύλληψη και καλούμε όλους τους μουσικούς τις επόμενες μέρες που είναι γιορτινές για τη Θεσσαλονίκη, να είναι στο δρόμο. Ολοι στον δρόμο, να παίζουν, να ασκούν την τέχνη τους, στο πλαίσιο βέβαια του ποινικού κώδικα», σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Ο Manu Chao στο πλευρό των μουσικών του δρόμου σε διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη-3

«Εμείς σαν σύλλογος μουσικών Βόρειου Ελλάδος, στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των μουσικών που δρουν στο δρόμο και επιχειρούμε την αλλαγή αυτού του νόμου που μας συνδέει με την επαιτεία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

Στο μεταξύ, την προσαγωγή της μουσικού καταγγέλλει και η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη». «Την ίδια στιγμή που (…)το εμπόριο ναρκωτικών σαρώνει στο πανεπιστήμιο και τις κεντρικές πλατείες της πόλης, όπως και το κάθε είδους λαθρεμπόριο (…) η αστυνομία επέλεξε τους πλανόδιους μουσικούς για να εξαντλήσει την σκληρότητά της. Διώκοντας μια πρακτική που είναι τόσο αρχαία όσο και η ίδια η πόλη. Η προσαγωγή της νεαρής μουσικού θέτει ένα ζήτημα προτεραιοτήτων για την ΕΛΑΣ» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή