Τούρκος ΥΕΘΑ για 12 μίλια: «Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο σε αυτό το θέμα»

Τούρκος ΥΕΘΑ για 12 μίλια: «Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο σε αυτό το θέμα»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μία νέα παρενόχληση στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, σε σημερινή συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα, το Αιγαίο καθώς και την Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα 12 μιλιών ο Χ. Ακάρ είπε ότι αν ληφθούν αποφάσεις που είναι αντίθετες στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Όπως τόνισε, «η ελπίδα μας είναι να μην παραβιασθούν τα δικαιώματα του ενός ή του άλλου, να υπάρξει σεβασμός στις συμφωνίες και να επικρατεί η σωφροσύνη».

«Στην περίπτωση που θα ληφθεί μία απόφαση η οποία είναι αντίθετη στις συμφωνίες, στο διεθνές δίκαιο και στην καλή γειτονία είναι ξεκάθαρο το τι θα πράξουμε. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θέλουμε όλοι να ξέρουν ότι δεν θα επιτρέψουμε επ΄ ουδενί κανένα τετελεσμένο σε αυτό το θέμα», προσέθεσε.

Σχετικά με το "Barbaros" δήλωσε: «Τα πολεμικά πλοία μας εξασφαλίζουν την απαραίτητη προστασία στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μία νέα παρενόχληση. Οποιοδήποτε σχέδιο, σε αυτή την περιοχή, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την "ΤΔΒΚ", δεν έχει πιθανότητα και δυνατότητα επιβίωσης η επιτυχίας».

Τέλος, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας καταρχήν στο ζήτημα της αποτρεπτικότητας του στρατού και των ενόπλων δυνάμεών μας. Εμείς υποστηρίζουμε την επίλυση των προβλημάτων με συνομιλίες και με ειρηνικό τρόπο δίχως να μετατρέπονται σε θερμή σύγκρουση».

Η νέα διένεξη στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας προκλήθηκε από μια δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είπε πως η Αθήνα είναι έτοιμη να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της από τα 6 στα 12 μίλια.

Τα 12 ναυτικά μίλια είναι το μέγιστο όριο που επιτρέπεται από τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει ποτέ η Τουρκία.

Η Αθήνα έχει επανειλημμένα δηλώσει πως μια τέτοια κίνηση είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο ενώ για το ζήτημα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε πρόσφατα πως η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να ανεχθεί οποιοδήποτε βήμα δεν βασίζεται σε αμοιβαία συναίνεση στο Αιγαίο, ενώ επανέλαβε ότι το casus belli εξακολουθεί να ισχύει.

Η Επιτροπή ζητάει από την Άγκυρα να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον σεβασμό των διεθνών συμφωνιών, δήλωσε στο Euractiv.com εκπρόσωπος της ΕΕ, μετά τις εντάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Ο «σεβασμός των διεθνών συμφωνιών» αφορά τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, βάσει της οποίας η επέκταση αυτή μπορεί να γίνει, ενώ η αναφορά στις «σχέσεις καλής γειτονίας» αποτελεί μομφή προς τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία θεωρεί αιτία πολέμου οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή