Ο πρωταγωνιστής (και) των ενδιάμεσων εκλογών

Ο πρωταγωνιστής (και) των ενδιάμεσων εκλογών

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ​πορεί οι προεδρικές εκλογές να είναι ακόμη δύο χρόνια μακριά, αλλά μία είδηση δημιούργησε αίσθηση την ώρα που οι ΗΠΑ βρίσκονται λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Ηταν τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση ενός από τους διεκδικητές της προεδρίας το 2020. Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής, η εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επανεκλογή του έχει συγκεντρώσει ρεκόρ χρηματοδότησης 106 εκατ. δολαρίων. Περισσότερα από τα μισά, μάλιστα, προέρχονται από συνδρομές μικρότερες των 200 δολαρίων, καθώς ο Αμερικανός μεγιστάνας έχει αποδυθεί σε μια πρωτοφανή εκστρατεία χρηματοδότησης. Ουσιαστικά, είναι σαν να μη σταμάτησε καθόλου την προεκλογική του εκστρατεία – κάτι που είναι εμφανές και στη ρητορική του.

Καθώς πλησιάζει τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της χώρας απευθυνόμενος στην εκλογική του βάση. Αυτό, βεβαίως, είναι ακόμη πιο έντονο τους τελευταίους μήνες, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών. Εχει γίνει πολλή συζήτηση για το ποια είναι τα ζητήματα που θα ορίσουν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, στις οποίες διακυβεύεται ο έλεγχος των δύο νομοθετικών σωμάτων, της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας. Πολλοί εκτιμούν ότι οι εκλογές θα είναι στην ουσία μια δημοσκόπηση για τις πολιτικές και τη δημοφιλία του προέδρου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει κανένα πρόβλημα να εστιάσει στον εαυτό του – και καλωσορίζει τον δημοσκοπικό χαρακτήρα των εκλογών. Οπως είπε σε μία προεκλογική συγκέντρωση στο Μιζούρι, «βγείτε έξω (και ψηφίστε), γιατί αποφασίζετε για μένα το 2018». Είναι μια προσπάθεια να κινητοποιήσει την εκλογική του βάση – άλλωστε επί της ουσίας έχει δίκιο, καθώς αν το Κογκρέσο περάσει στα χέρια των Δημοκρατικών τότε θα περιοριστεί δραματικά η δυνατότητά του να αναλάβει νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Για ενδιάμεσες εκλογές, όπου η προσέλευση του εκλογικού σώματος είναι μικρή, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο μεταξύ των ψηφοφόρων και των δύο κομμάτων – το υψηλότερο των τελευταίων 12 ετών. Και σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pew Research, έξι στους δέκα Αμερικανούς απαντούν ότι το ζήτημα Τραμπ είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει την ψήφο τους – κυρίως για αυτούς που θα ψηφίσουν εναντίον του.

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί έχουν το προβάδισμα, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC και της Wall Street Journal, οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 50% έναντι 41% των Ρεπουμπλικανών, ενώ μεταξύ των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων η ψαλίδα κλείνει στις 7 μονάδες. Κι ενώ οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται στα ζητήματα της οικονομίας, δείχνουν να χάνουν τη γυναικεία ψήφο, όπου οι Δημοκρατικοί προηγούνται με 25 μονάδες. Σε μια εκλογική διαδικασία όμως κατά την οποία εξ ορισμού η μάχη θα δοθεί από πολιτεία σε πολιτεία, αυτά τα νούμερα δεν σημαίνουν πολλά. Σύμφωνα με τον Νέιτ Σίλβερ του FiveThirtyEight, οι Δημοκρατικοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής καθώς μπορεί να χάσουν 4-5 έδρες, όταν οι Ρεπουμπλικανοί μάχονται για να διατηρήσουν 100 έδρες. Στη μικρότερη Γερουσία, όμως, η εικόνα είναι αντίστροφη, καθώς αρκετοί Δημοκρατικοί προσπαθούν να επανεκλεγούν σε πολιτείες που ψήφισαν με μεγάλη διαφορά υπέρ του προέδρου Τραμπ το 2016. Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι, και είτε αρέσει είτε όχι, ο πρόεδρος Τραμπ θα είναι ο πρωταγωνιστής και αυτών των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή