Το Κονκλάβιο (24/10/18)

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πήρε ζεστά

Και όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει πολύ ζεστά τη νέα του ιδιότητα. Εχω την εντύπωση ότι αυτό συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι βλέπει την εξωτερική πολιτική ως πεδίον δόξης λαμπρόν για τακτικισμούς. Πάντως, μου λένε ότι η χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΞ δεν ήταν τυπική. Εννοώ ότι παραδόξως δεν έγινε μόνο για τα μάτια του «κυρίαρχου λαού» – θυμίζω ότι περίπου την ίδια ώρα το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε καλέσει τον Eλληνα πρεσβευτή στην Aγκυρα για εξηγήσεις. Συζήτηση δεν έγινε μόνο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για τη συμφωνία των Πρεσπών και άλλα τρέχοντα θέματα. Παρόντες οι Γ. Κατρούγκαλος, Μ. Μπόλαρης και Τ. Κουίκ, ο διπλωματικός σύμβουλος του Τσίπρα Β. Καλπαδάκης και ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Πληροφορούμαι δε ότι δεν θα είναι η μόνη συνάντηση που σχεδιάζει ο Τσίπρας, καθώς σκέφτεται και συνάντηση με τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠΕΞ. Δεν ξέρω, πάντως, αν θα εμφανιστεί ο Χ. Παμπούκης.

Προβλέψιμοι

Μιλώντας για τους Τούρκους, εντελώς αναμενόμενη θεωρούν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ την τουρκική υπενθύμιση με αφορμή τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για τα Προεδρικά Διατάγματα περί επέκτασης αιγιαλίτιδας ζώνης, Ιονίου και άλλων δαιμονίων –τις οποίες επιφυλάσσομαι να σχολιάσω εκτενώς– ότι κάτι αντίστοιχο στο Αιγαίο θα περάσει πάνω απ’ το πτώμα τους/μας. Κάποιοι τη θεωρούν και «χρωστούμενα» από την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς στις σχετικές ανακοινώσεις αναφερόταν η «απαγορευμένη» λέξη: οριοθέτηση. Κι αυτό διότι η Τουρκία διαχρονικά καθιστά σαφές ότι δεν θα επιτρέψει οριοθέτηση ή μονομερή κίνηση σε περιοχές όπου υπάρχουν αντικείμενες ακτές είτε είναι νησιά είτε όχι. Το μόνο που μου μένει να πω είναι ότι καλύτερα να σε θεωρούν τρελό, παρά προβλέψιμο.

Δεν είναι όπερα

Δεν ξέρω αν θα λυθεί σήμερα, κατά τη συνάντηση των αρμοδίων της Α΄ Αθήνας αυτοδιοικητικών της ΔΗΜΑΡ και του Γιώργου Καμίνη και της νομαρχιακής της ΔΗΣΥ (ή ΚΙΝΑΛ;, μπερδεύτηκα), το όχι και τόσο μεγάλο μυστήριο της στήριξης υποψηφίου για τον Δήμο της Αθήνας. To λέω επειδή η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην υποψηφιότητα του Λευτέρη Παπαγιαννάκη με το επιχείρημα ότι ο Παύλος Γερουλάνος είναι αρνητής όχι της Ιστορίας, αλλά του ΚΙΝΑΛ, κατηγορία την οποία βρίσκω περισσότερο δραματική, για να μην πω προσχηματική, παρά πραγματική. Εχω την εντύπωση ότι όλοι οι άλλοι είναι με τον Γερουλάνο, αλλά δεν το λένε ακόμη χάριν της δημοκρατικής διαβούλευσης… Οσο καθυστερεί η επίσημη στήριξη τόσο ο Γερουλάνος θα μπορεί να λαμβάνει στήριξη από άλλους (και από κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ). Τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η κυρία, αν και νομίζω ότι η συγκεκριμένη παράσταση δεν έχει σχέση με την όπερα.

Αυτοδύναμος Πατούλης

Δεν νομίζω ότι είχε κανένας αμφιβολία για το πόσο λαμπρό, σχεδόν εκτυφλωτικό, είναι το άστρο του Γιώργου Πατούλη. Ας πούμε, ο υποψήφιος της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Αττικής, είναι κιόλας αυτοδύναμος. Αυτό στις εκλογές για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, όπου πέτυχε ποσοστό 54,7% (καταγράφεται για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’80). Νίκες κατέγραψε η Πειραιώς και σε παρατάξεις ιατρικών συλλόγων που τη στηρίζουν στο Ηράκλειο, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στην Καλαμάτα και αλλού. Μεγάλος ο ενθουσιασμός στην Πειραιώς, όπου ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης μιλά για σπουδαία νίκη των φιλελεύθερων δυνάμεων. Για να επιστρέψω στη βαρετή πραγματικότητα, να σας πω ότι, εκτός από τους χρισθέντες περιφερειάρχες που συνάντησε χθες στο γραφείο του ο πρόεδρος της Ν.Δ. (Γ. Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία και Χ. Μέτιο στην Ανατολική Μακεδονία/Θράκη), την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη θα δει και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Κεντρική Μακεδονία.

Του κοινού ποινικού…

Πολλά και ενδιαφέροντα που αφορούν την πανεπιστημιακή και φοιτητική κοινότητα είπε χθες το βράδυ ενώπιον των πανεπιστημιακών στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μένω στο «δεν θα υπάρξει αίθουσα υπό κατάληψη», γιατί δεν το είπε καθόλου τυχαία. Εννοώ ότι μαζί με την κατάργηση του ασύλου, όπως έχει καταλήξει σήμερα, έρχεται και η κατάργηση πάσης φύσεως «συμμοριών» με όρους του κοινού ποινικού δικαίου. Με απλά λόγια, υποψιάζομαι ότι πρόθεση της Ν.Δ. είναι να συγκρουστεί μαζί τους. Εξ ου και δεν αποκλείω ο Μητσοτάκης να έχει κι άλλες συναντήσεις με εκπαιδευτική ατζέντα τις επόμενες ημέρες. Κρατώ ακόμη το αυθόρμητο «δεν γίνεται κάποιος που γράφει 3 να μπαίνει στο πανεπιστήμιο», το οποίο οι πανεπιστημιακοί χειροκρότησαν θερμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή