Στα 5.895 μέτρα για καλό σκοπό

Στα 5.895 μέτρα για καλό σκοπό

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κοντά στην πλατεία Μαβίλη, ο γιατρός Στέφανος Τσάλλας μάς υποδέχεται χαμογελαστός, αλλά εμφανώς αγχωμένος. Ο 32χρονος χειρουργός από την Αθήνα δεν είναι μαθημένος στη δημοσιότητα. Αυτή είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνει με σκοπό να διαδώσει το σημαντικό του εγχείρημα. Θα προσπαθήσει -ανήμερα της Πρωτοχρονιάς- να ανεβεί στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο, στα 5.895 μέτρα, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα, με τα οποία θα ενισχύσει το έργο της οργάνωσης. Πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα του, ο Έλληνας γιατρός, με την πλούσια εθελοντική δράση, μας λέει πως θα υποδεχτεί τον νέο χρόνο ακριβώς όπως οι πρόσφυγες που συνάντησε στους καταυλισμούς της Λέσβου. Μακριά από το σπίτι του, μακριά από οικογένεια και φίλους. Εκτός όμως από τον συμβολικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, αυτό θα συνοδεύεται και από ένα μήνυμα γεμάτο ελπίδα: πως ο νέος χρόνος, που σηματοδοτεί το καινούργιο, θα φέρει τη λύτρωση στο δράμα αυτών των ανθρώπων.

«Το έβαλα στο μυαλό μου πριν από οκτώ μήνες. Αποφάσισα να το κάνω Πρωτοχρονιά, γιατί σκέφτηκα πως ειδικά αυτή τη μέρα ο περισσότερος κόσμος την περνάει στο σπίτι του. Όχι όμως και αυτό το μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που βρίσκεται μακριά από το σπίτι του, πολλές φορές μακριά από την οικογένεια, που έχει σκορπίσει σε διαφορετικά σημεία της Γης», εξηγεί στο «Κ» ο Στέφανος Τσάλλας. «Συνηθίσαμε στην εικόνα αυτής της κατάστασης, και αυτό δεν είναι φυσιολογικό», λέει ο ίδιος. 

Το καλοκαίρι του 2017, ο νεαρός γιατρός αποφάσισε να επιστρέψει από το Λονδίνο όπου εργαζόταν σε κλινική ως πλαστικός χειρουργός για να πάει στη Λέσβο και να βοηθήσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Ένιωσε την ανάγκη, όπως λέει, να αλλάξει πορεία. «Ζητούσα ένα διάλειμμα, καθώς αυτή η παροχή εξειδικευμένης ακριβής φροντίδας στην πλαστική χειρουργική είχε αρχίσει να αλλάζει κάπως την άποψή μου για την Ιατρική. Χωρίς να θέλω να μειώσω αυτόν τον τομέα, ένιωσα την ανάγκη να προσφέρω σε ανθρώπους που έχουν πολύ πιο στοιχειώδη προβλήματα και μεγαλύτερη ανάγκη για ιατρική φροντίδα», εξηγεί. Τους τρεις μήνες που βρέθηκε στη Λέσβο με τους ΓΧΣ έζησε εμπειρίες που ήξερε πως δεν θα έσβηναν ποτέ από τη μνήμη του. «Άκουσα αμέτρητες ιστορίες ανθρώπων, εκτεθειμένων σε ακραίες μορφές βίας. Αυτό που περισσότερο ζητούσαν ήταν να τους αντιμετωπίσει κάποιος ισότιμα. Δεν θα ξεχάσω πώς άλλαζε η όψη ή η στάση του σώματός τους όταν τους κοιτούσα στα μάτια και ένιωθαν πως ήταν ασφαλείς μαζί μου», περιγράφει.  

Το εγχείρημα στην Τανζανία

Με έναυσμα την εμπειρία του στη μονάδα των ΓΧΣ στη Λέσβο, ο Στέφανος Τσάλλας, στα τέλη του Δεκέμβρη, θα βρίσκεται στην Τανζανία, έτοιμος να πετύχει τον στόχο του: να φτάσει στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τους σκοπούς της οργάνωσης. «Αυτό που θέλω να γνωρίζει ο κόσμος που θα συνεισφέρει με κάποιο ποσό είναι πως δεν πάω στην Τανζανία για να κάνω το κέφι μου. Τα έξοδα γι’ αυτή την αποστολή τα βάζω όλα από την τσέπη μου, χωρίς να επιβαρύνω στο ελάχιστο την οργάνωση. Επομένως, όσα χρήματα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, για να τα αξιοποιήσουν, με όποιον τρόπο επιλέξουν, στο έργο τους», ξεκαθαρίζει ο Έλληνας χειρουργός. Επί πέντε ημέρες θα βρίσκεται στο βουνό, προσπαθώντας να εγκλιματιστεί στις δύσκολες συνθήκες, καθώς το οξυγόνο όσο φτάνει προς την κορυφή θα λιγοστεύει. Όταν πια θα βρίσκεται στα 5.895 μέτρα, η θερμοκρασία θα είναι στους -20οC. «Προετοιμάζομαι ήδη, νιώθω ενθουσιασμένος και ανυπομονώ γι’ αυτή την εμπειρία. Το μόνο που με απασχολεί είναι να πάνε όλα καλά για να μην απογοητεύσω τον κόσμο που θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Είμαι πάντως αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρω», λέει στο «Κ». Η πλατφόρμα στην οποία μπορεί κάποιος να προσφέρει χρήματα λειτουργεί ήδη μέσω της ιστοσελίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Θα βρίσκεται στον «αέρα» μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, λίγες ημέρες αφότου θα έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια του Στέφανου στο υψηλότερο βουνό της Αφρικής.

To link της πλατφόρμας ΕΔΩ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή