Οι αρχέτυπες ιστορίες του Στέφανου Φωλίνα

Οι αρχέτυπες ιστορίες του Στέφανου Φωλίνα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην γκαλερί ArtZone42, επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, ο κόσμος του Στέφανου Φωλίνα μου προκάλεσε την προσοχή. Είναι ένας νέος σε ηλικία εικαστικός με μία διαδρομή καταγεγραμμένη ήδη, που ζει και εργάζεται στα Τρίκαλα, και πασχίζει όπως τόσοι εικαστικοί καλλιτέχνες στη χώρα μας, να αφήσει το δικό του ίχνος.

Στην ατομική του έκθεση, που επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Δόμνα Χανουμίδου, παρουσιάζει την ενότητα «Ancestral Stories», με νέα και λίγο παλαιότερα έργα, όλα σε μία ενιαία αφήγηση που θυμίζει τα μεγάλα σχεδιάσματα των καλλιτεχνών στις αρχές του μοντερνισμού. Παραπέμπουν σε εκείνον τον «πριμιτιβισμό» με τα προτεταμένα άκρα, τους μεγάλους οφθαλμούς, τα σύμβολα και τα μοτίβα μιας αρχέγονης γλώσσας, σχεδόν ανιστορικής.

Οι αρχέτυπες ιστορίες του Στέφανου Φωλίνα-1

Ο Στέφανος Φωλίνας έχει ιδιαίτερη δύναμη στις πιο πρόσφατες δημιουργίες του, έκδηλη, κυρίως αλλά όχι μόνο, στα μεγάλων διαστάσεων έργα που βρίσκονται στο βάθος της αίθουσας. Μου έκανε εντύπωση η τόλμη στη μεγάλη χειρονομία αλλά και η χρωματική σύνθεση στα έργα που έχουν «χωνέψει» τις αντιθέσεις με έναν πιο εσωτερικευμένο τρόπο, περισσότερο υπαινικτικό παρά επιθετικό. Υπάρχει και θερμή συνύπαρξη των χρωμάτων, με εκείνο το ιδιαίτερο κόκκινο, δίπλα στο γαλάζιο θαλασσί, στα μαύρα και στα ξυσμένα κίτρινα και τα υπόλευκα. Μου άρεσε ιδιαίτερα η αίσθηση γεωμετρημένης, αρχιτεκτονικής αντίληψης της κατά μέτωπον, χωρίς προοπτική, σύνθεσης, στον τρόπο με τον οποίο συνταιριάζουν οι κατατμήσεις της επιφάνειας, συχνά με τρόπο ανορθολογικό όπως σε μια πρωτόγονη ζωγραφική, και άλλοτε προμελετημένα σαν σε κάναβο. Θυμίζουν «τραβήγματα» σε άψητο πηλό με εκείνη την ενστικτώδη κίνηση του μάστορα.

Οι θηλυκές φιγούρες έχουν κάτι το αρχέγονο και έντονα συμβολικό. Παραπέμπουν σε μορφές μητριαρχικές αλλά και σε μορφές από ακρόπρωρα, θεότητες και ξόανα. Τα σύμβολα των ιχθύων θυμίζουν βραχογραφήματα και οι «πρωτόγονοι» οφθαλμοί θυμίζουν αρχαία και λαϊκά τάματα. Ο αρχιτεκτονημένος καμβάς παραπέμπει σε ραμμένα υφάσματα από παραδοσιακές φορεσιές, σε θραύσματα προφορικής παράδοσης ή ακόμη και σε  όνειρα που απέκτησαν ύλη.

Οι αρχέτυπες ιστορίες του Στέφανου Φωλίνα-2

Ο κόσμος του Στέφανου Φωλίνα έχει καταγωγική σχέση από τον πρώιμο μοντερνισμό αλλά και από τη σύγχρονη επαναγραφή των αρχέγονων μοτίβων σε τέχνη του δρόμου, με μνήμες από προϊστορικά σπήλαια και άρωμα από την Καραϊβική και την Ωκεανία. Είναι μια περίληψη αρχαίων αφηγήσεων.

Info: Η έκθεση του Στέφανου Φωλίνα «Ancestral Stories» παρουσιάζεται στην γκαλερί ArtZone42 (Βασ. Κωνσταντίνου 42) έως και τις 27 Οκτωβρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή