Συγκρούσεις στα σύνορα Βοσνίας – Κροατίας

Συγκρούσεις στα σύνορα Βοσνίας – Κροατίας

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν χθες στη γραμμή των συνόρων μεταξύ της Κροατίας και της Βοσνίας, καθώς δεκάδες μετανάστες συγκρούστηκαν με τη βοσνιακή αστυνομία προσπαθώντας να μεταβούν στη γειτονική χώρα και να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ φώναζαν το σύνθημα «ανοίξτε τα σύνορα», οι μετανάστες κατάφεραν να προσπεράσουν τον πρώτο αστυνομικό κλοιό, ωστόσο η πορεία τους διακόπηκε λίγο πριν από τη γραμμή των συνόρων στη βορειοδυτική Βοσνία από την τοπική συνοριοφυλακή. Σύμφωνα με αναφορές των τοπικών μέσων, δεκάδες τραυματίστηκαν σοβαρά εν μέσω εντάσεων και συγκρούσεων που προκλήθηκαν όταν οι μετανάστες αρνήθηκαν να μετακινηθούν. Η αστυνομία της Κροατίας δήλωσε πως αντέδρασε στο συμβάν τοποθετώντας ένα φράχτη στη δική της πλευρά των συνόρων.

Ταυτόχρονα, η τοπική αστυνομία της Βοσνίας σταμάτησε την πορεία περίπου 100 μεταναστών, οι οποίοι ήταν επιβάτες σε τρένο που αφίχθη στη συνοριακή περιοχή νωρίς χθες το πρωί. Οι αξιωματικοί οργάνωσαν άμεσα τη μεταφορά τους σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Σεράγεβο, ενώ ταυτόχρονα έδωσαν εντολή σε διάφορα λεωφορεία με μετανάστες που κατευθύνονταν προς την περιοχή να επιστρέψουν στον αρχικό τους προορισμό, καθώς θέλουν να περιορίσουν τις νέες αφίξεις.«Οποιαδήποτε αύξηση του αριθμού των μεταναστών δίχως επαρκή στέγαση αποτελεί πιθανή απειλή για την ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας Μούτζο Κορίτζιτζ.

Η οικονομικά ασθενής Βοσνία αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της εισροής μεταναστών και ορισμένοι πολίτες διοργανώνουν διαμαρτυρίες για να απαιτήσουν καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από τους αξιωματούχους. Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι μετανάστες συγκεντρώνονται στα σύνορα με την Κροατία για να τραβήξουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στα ευρωπαϊκά σύνορα που παραμένουν κλειστά για ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Πολλοί από αυτούς μένουν εδώ και αρκετές εβδομάδες στην ύπαιθρο – μεταξύ τους και αρκετά παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή